Спекотного ранку 1 грудня 2023 року, одразу за східною околицею Києва, Міжнародний аеропорт Бориспіль прокинувся від тривалої воєнної сплячки. Термінал D, колись центр для відпочивальників та ділових мандрівників, мовчав з моменту перших російських ракетних атак на Україну в перші години повномасштабного вторгнення майже двома роками раніше. Але коли сніг вкрив порожню злітну смугу та покрив іржаві ловушки для танків, що захищали його периметр, колона затемнених позашляховиків, на борту яких перебувало близько 80 іноземних послів, міністрів уряду та керівників міжнародних гуманітарних організацій, прослизнула крізь барикади.
Усередині терміналу шипіли кавоварки, а кіоски були переповнені свіжою випічкою. Табло відправлення оживало назвами місць, з якими Україна прагнула знову поєднатися: Берлін, Лондон, Нью-Йорк, Тель-Авів. Стюардеси у формі видавали гостям блискучі підроблені посадкові талони на багатообіцяючий пункт призначення: українську Формулу Миру.
Послання було чітким. Це був не просто саміт, це була заява про те, що найкривавіший збройний конфлікт на європейській землі з часів Другої світової війни не закінчиться в окопах Донбасу чи за столом переговорів, де іноземні лідери ділили країну. Майбутнє України плануватиметься з Києва. Розпочата через кілька тижнів після того, як розрекламована бойова кампанія не змогла прорвати російську оборону, це був контрнаступ іншими засобами.
Учасники розташувалися за велетенським круглим столом, зібраним у центрі терміналу. Серед них була українська лауреатка Нобелівської премії Олександра Матвійчук, кілька міністрів уряду та заступників керівника адміністрації президента. Були присутні посли в США, Франції та Італії. Річард Бренсон з'явився через відеозв'язок зі свого австралійського люкса, його голос майже заглушив шум водоспаду.
Після вступних привітань почалося довге очікування. Двадцять хвилин. Тридцять. Минуло майже 40 хвилин, коли всі погляди звернулися до головного входу. Багато хто очікував, що президент України Володимир Зеленський увійде з тією ж воєнною помпезністю, якою він прославився. Натомість увійшла більш важка постать, яка керувала всіма подіями цього дня. Андрій Єрмак, колишній кінопродюсер, а нині керівник апарату Зеленського, був не просто ведучим амбітного заходу. Кожна сцена, символ і рядок формули миру носили його відбиток. З цього замерзлого форпосту Єрмак намагався знову спрямувати країну вперед.
Світ знає Зеленського як коміка, який став президентом воєнного часу та став однією з найвідоміших політичних фігур 21-го століття, викликаючи порівняння з Вінстоном Черчиллем. Він лідер, який стояв на своєму в Києві, коли російські війська штурмували кордон, а вбивці полювали на нього. Два слова з його відомого відеозвернення в першу ніч вторгнення, знятого зухвало в темряві біля президентського комплексу, стали національним гаслом: « My tut » («Ми тут»).
Кремезний чоловік, який стоїть біля лівого плеча Зеленського на цьому відео, не є загальновідомим ім'ям, хоча він з'являється на незліченних зображеннях, майже завжди на відстані витягнутої руки від президента. На фотографії, зробленій на мирному саміті у Швейцарії в червні 2024 року, він стоїть попереду та посередині, височіє над десятками світових лідерів, які були присутні, і майже затьмарює віце-президентку США Камалу Гарріс, яка піднімає голову, щоб її було видно. («Я не знаю, як, чорт забирай, він це зробив і як ми допустили це», – сказав один американський чиновник про фотографію). Але серед українців, іноземних лідерів та дипломатів він є людиною з величезним та поляризуючим впливом.
Андрій Єрмак не є президентом України. Але він часто поводиться як президент. Як керівник Офісу Президента України — його офіційна посада — 53-річний Єрмак розробляє мирні плани, керує закулісною дипломатією та особисто підбирає урядовців. Прем'єр-міністр та вище військове керівництво часто підкоряються йому. Коли справа доходить до важливих переговорів — обмін полоненими з Москвою; повернення викрадених українських дітей ; угоди про продовження поставок зерна через Чорне море — Єрмак керує процесом. Європейські уряди координують з ним дії щодо військової та фінансової допомоги. Він спілкується на «ти».
У позолочених залах президентського комплексу в Києві Єрмак керує згуртованою командою з приблизно двох десятків особисто відібраних, відданих радників, які мають доступ до брифінгів з національної безпеки та зустрічей з главами держав, що приїжджають до країни, що вважається вкрай нетрадиційною домовленістю за стандартами більшості західних урядів. Разом ця група керує країною. Роль самого Єрмака описували по-різному ті, хто спостерігав за ним — від правої руки Зеленського до фактичного віце-президента України. Але, як погоджуються його союзники та критики, в Україні майже нічого не відбувається без його відома та схвалення. Ніхто не потрапляє до президента без нього.
Для таких відданих прихильників, як Андрій Сибіга, колишній заступник Єрмака, який з вересня обіймає посаду міністра закордонних справ України, Єрмак є «чудовим менеджером. Особливо в кризових ситуаціях». Андерс Фог Расмуссен, колишній прем'єр-міністр Данії та генеральний секретар НАТО, який написав супровідний текст до місця Єрмака у списку 100 найвпливовіших людей 2024 року журналу Time, сказав, що він був свідком здатності Єрмака «забезпечувати роботу уряду... на власні очі під час нашої роботи над гарантіями безпеки для України», що призвело до «мережі двосторонніх угод із союзниками».
Але багато спостерігачів, зокрема й ті, хто близький до нього, поставили під сумнів його судження. Саме Єрмак, всупереч порадам американських та українських чиновників, наполягав на зустрічі з Дональдом Трампом в Овальному кабінеті в лютому, оскільки Київ прагнув підтримки Америки та угоди щодо корисних копалин. Фіаско, яке відбулося після цього, мало не перевернуло відносини між двома країнами та було розцінено як свідчення надмірної самовпевненості Єрмака. «Його проблема — мікроменеджмент. Він намагається бути скрізь і робити все», — сказав Олександр Роднянський, керівник українського телебачення та давній друг Єрмака.
Єрмак став уособленням дискусії, що вирує країною, щодо того, чи може централізована влада, нав'язана адміністрацією воєнного часу, паралізувати демократичне майбутнє України після закінчення війни. Для багатьох українців він є символом старого порядку, який вони відчайдушно хочуть залишити позаду. Цього тижня Зеленський зіткнувся з найсерйознішим внутрішнім викликом свого президентства після того, як масштабний крок щодо усунення незалежних антикорупційних органів України спричинив перші великі масові протести з початку війни. Серед багатотисячних натовпів, що зібралися в Києві, лунали скандування «Єрмак геть» та «До біса Єрмака».
В інтерв'ю з понад 40 людьми, включаючи нинішніх та колишніх українських чиновників, західних дипломатів у Києві та посадовців європейських урядів і Вашингтона, які безпосередньо спілкувалися з Єрмаком, мені часто говорили, що він має такий самий вплив, як і Зеленський, а можливо, й більший. Для недоброзичливців Єрмак – це необраний цар, який накопичує безмежну владу, підриваючи демократичну систему стримувань і противаг, яку Київ запровадив з часів Євромайдану 2014 року. Він складає списки внутрішніх політичних ворогів для Ради національної безпеки і оборони України, щоб накласти на нього санкції. Його звинувачують у маніпулюванні судовими розслідуваннями з метою дискредитації його суперників та затягування антикорупційних розслідувань. Кажуть, що він організовує таємні операції, поширюючи витоки інформації та чутки через анонімні канали в Telegram. «Його мета – централізувати все в пострадянському стилі правління, який нагадує щось не так вже й відмінне від автократії», – сказала одна людина, яка тісно співпрацювала з Єрмаком в офісі президента.
Минулого тижня одну з близьких соратниць Єрмака, Юлію Свириденко, було призначено новим прем'єр-міністром України — крок, який широко висвітлювався як свідчення його зростаючого впливу на Зеленського. Західний посол прямолінійно охарактеризував роль Єрмака: «Він президент, прем'єр-міністр, міністр закордонних справ... усі міністри разом узяті». Один український міністр попередив мене, що мало хто в уряді наважиться говорити про Єрмака офіційно — прогноз, який виявився правдивим.
«Майбутнє та доля кожного, — сказав він, — визначаються Андрієм Єрмаком».
Союзники Єрмака стверджують, що він не «сірий кардинал», який ховається в тіні та формує політику, а щось нове в пострадянському політичному світі України: «зелений кардинал», який керує приватними та публічними заходами у своїй оливковій бойовій формі.
Однак він не пройшов шлях через політику чи військову службу. Він не був частиною оточення друзів дитинства Зеленського чи партнером по зйомках його комедійної трупи «Квартал 95». Єрмак, який народився в радянському Києві в 1971 році, користувався багатьма привілеями інтелігенції середнього класу СРСР. Його батько, Борис, працював на відомому оборонному заводі «Артем», перш ніж стати високопоставленим дипломатом у посольстві СРСР в Афганістані під час радянсько-афганської війни. Це призначення призвело до спекуляцій про те, що його роль була пов'язана з радянськими службами безпеки. Коли я порушив ці чутки з Єрмаком, він різко їх відкинув: «Де докази?»
У молодості Єрмак мріяв стати пілотом реактивного винищувача. Натомість він вступив до Національного університету імені Тараса Шевченка, який закінчив зі ступенем магістра міжнародного права. У той час як багато його однокурсників поїхали навчатися на Захід і приєдналися до провідних європейських юридичних фірм, Єрмак залишився в Києві та відкрив власну практику, спеціалізуючись на праві інтелектуальної власності. «Він мені подобався, бо був схожий на дуже мало кого в Києві того часу», – сказав Роднянський. «Він розмовляв іноземними мовами».
Саме коли Єрмак звернувся за юридичними послугами до телеканалу «Інтер» у 2011 році, він зустрів молодого Володимира Зеленського, який уже був національною зіркою та генеральним продюсером каналу. Їхня перша розмова тривала недовго, але вони одразу знайшли спільну мову. «Я зрозумів, що він дуже розумна, дуже інтелігентна людина», – згадував Єрмак. «Мені сподобалося, як він говорив про свою дружину, своїх дітей». Невдовзі після цього Єрмак перейшов у розважальний бізнес. Він заснував медіагрупу та продюсував кілька фільмів категорії B, які отримали схвальні відгуки, зокрема боксерську драму 2017 року « Правила бою» .
На початку 2019 року він зробив крок у політику, приєднавшись до президентської кампанії Зеленського. Коли Зеленський переміг на виборах, він призначив Єрмака своїм головним помічником з міжнародних справ. Навіть ті, хто був близький до нового президента, були здивовані. Команда Зеленського складалася здебільшого з друзів, яких він знав ще зі шкільних років у суворому промисловому місті Кривий Ріг. Але разом вони почали працювати над виконанням деяких найамбітніших обіцянок Зеленського, включаючи припинення війни, яка тривала на сході України з моменту анексії Криму Росією у 2014 році та вторгнення в Донецьку та Луганську області.
Того літа Єрмак став головною контактною особою між Києвом та оточенням президента США Дональда Трампа, оскільки американські чиновники тиснули на Україну, щоб вона розпочала розслідування ймовірної корупції, здійсненої суперником Трампа від Демократичної партії Джо Байденом та його сином Хантером. Виступаючи як зворотний зв'язок з особистим адвокатом Трампа Руді Джуліані, Єрмак обговорив можливу заяву про співпрацю — умову для зустрічі в Білому домі та виділення 400 мільйонів доларів військової допомоги США. Переговори призвели до сумнозвісного заклику Трампа «зробіть нам послугу». Дехто в Києві звинувачував Єрмака у втягуванні України в скандал, але Зеленський приписував йому те, що він захистив його від глибших наслідків. Цей епізод ознаменував початок еволюції Єрмака до головного помічника президента.
Найбільшим успіхом Єрмака влітку 2019 року стали переговори з Москвою щодо обміну полоненими, що забезпечило повернення відомого режисера Олега Сенцова та 34 інших осіб. Він прилетів до Москви, щоб особисто забрати полонених — мить, про яку він пізніше згадував із сумішшю гордості та образи. «Жодного мого фото», — сказав він мені. Він помилявся. Одне зображення з’явилося на його власній сторінці у Facebook, де він нависає над плечем Зеленського. У кадрі немає жодного зі звільнених українців. «Я не думаю, що я якийсь герой», — сказав Єрмак. «Я просто... дивіться, я думаю, що роблю те, що маю робити». На початку 2020 року Зеленський звільнив свого керівника апарату та призначив на своє місце Єрмака.
Зв'язок між Зеленським та Єрмаком по-справжньому закріпився у горнилі війни. З 24 лютого 2022 року, коли війська Путіна перетнули кордон України, вони нерозлучні. Вони живуть і працюють у президентському комплексі, бароковому козацькому будинку, де розміщувався Центральний комітет Комуністичної партії України до здобуття незалежності від Радянського Союзу в 1991 році. Будівля з її розкішними кришталевими люстрами, паркетними підлогами та зеленими мармуровими колонами є дивним фоном для мішків з піском, які зараз складені перед її укріпленими вікнами та вздовж коридорів.
Офіс Єрмака розташований на два поверхи нижче кабінету Зеленського. Там він працює за просторим столом, оточений подарунками від іноземних високопосадовців та українських солдатів, зокрема керамічним черепом, намальованим зображенням полум'яного Кремля. Єрмак, який неодружений і не має дітей, повністю присвятив себе своїй роботі. Його стара квартира майже не використовується, і він рідко відвідує батьків, які залишаються в Києві. «Він може працювати 24 години поспіль, без перебільшення», – сказав Сибіга, міністр закордонних справ. «Це не просто його амбіції. Це його операційна система».
Стосунки між двома чоловіками виходять за рамки роботи, кажуть їхні помічники та союзники. «Він найближчий соратник президента », – сказав Сибіга. Це слово перекладається як щось на кшталт «товариша» або «побратима по зброї». Вони сплять поруч один з одним у бункері будівлі, захищені від російських авіаударів, які посилилися з весни цього року. Там, після довгого робочого дня, вони можуть розслабитися, граючи в настільний теніс або переглядаючи класичні фільми, які вони так добре знають, що можуть продекламувати репліки. Більшість ранків починаються з тренування, вони сидять пліч-о-пліч, піднімаючи тяжкості. «Він любить виглядати гарним чоловіком», – сказав Роднянський, друг Єрмака, кінопродюсер. «Вони обидва наполегливо тренуються».
На початку вторгнення Єрмак і Зеленський тримали під рукою штурмові гвинтівки на випадок, якщо російські війська прорвуться до території комплексу. Як згадував один із помічників, гвинтівки були там або для того, щоб пробитися назовні, або для того, щоб забезпечити гідний кінець, а не бути захопленим. «Я не боявся, — сказав мені Єрмак. — Я думав про цей момент... але я не хвилювався за себе. Я боявся за свою родину та український народ».
Коли Кремль зателефонував до Києва на початку повномасштабного вторгнення, щоб змусити їх визнати поразку, задзвонив телефон Єрмака. На лінії був заступник керівника адміністрації Путіна Дмитро Козак. Він наказав Єрмаку переконати Зеленського здатися або бути готовим зіткнутися з усією міццю російської армії. «Ідіть ви до біса!» — відповів Єрмак, кладучи слухавку.
За словами двох українських чиновників, причетних до військового планування, Єрмак кілька разів відхиляв рішення військового керівництва, а в певних ситуаціях мав «повний вплив» на операції на полі бою. Одним із найяскравіших прикладів, за їхніми словами, був його вплив на битву за Бахмут.
Бахмут був зведений як фортеця-поселення в 1571 році, коли Іван Грозний наказав обороняти південний кордон Росії. Він ніколи не мав повернутися до свого первісного призначення, але до кінця 2022 року знову опинився в облозі, коли російські війська наблизилися. Багато командирів українських фронтових сил закликали до стратегічного відступу, але Єрмак побачив можливість розповісти іншу історію. Зі своєю історією, Бахмутська фортеця мала певну сильну наративну силу. Вона стала символом незламного опору України. Зеленський також хотів великої перемоги на полі бою, щоб підняти національний моральний дух. Бахмут не впаде; він не зможе впасти.
Але Бахмут вже був пеклом після семи місяців запеклих боїв. Коли я повідомляв з міста на початку грудня 2022 року, центр був спустошений. Російські наземні штурми були невпинними — навіть загартовані американські генерали були вражені жорстокістю бою та приголомшливими втратами Москви. І все ж вони продовжували наступати.
У розпал битви, 20 грудня, Зеленський разом з Єрмаком здійснив таємний та ризикований візит на передову в Бахмуті. Наступного дня Зеленський вилетів до США та вручив спільному засіданню Конгресу пошарпаний український прапор, підписаний військами в Бахмуті. Спікер Палати представників Ненсі Пелосі підняла його над подіумом під овації. Україна мала свій Аламо.
За лаштунками західні чиновники були стривожені втратами. Українські командири скаржилися, що ресурси витрачаються даремно, а тактична віддача незначна. Багато хто казав, що рішення залишитися було прийнято в оточенні президента, а не військовими. «Політичний маневр, замаскований під героїзм», – так описав це мені один командир, який брав участь у бою.
Зрештою, Бахмутська фортеця впала. Ці втрати підірвали контрнаступ України 2023 року , який також закінчився невдачею. «Було помилкою так довго залишатися в Бахмуті», – сказав високопоставлений український чиновник, відповідальний за військове планування. «У нас був наказ». Я запитав, від кого, і він назвав ім'я командувача сухопутних військ України. Але цей генерал отримав власний наказ, додав чиновник. Він надійшов з адміністрації президента. «Ви можете здогадатися, від кого».
Зростом 190 см та міцною статурою , Єрмак має вражаючу фігуру, але не грубу. Його руки доглянуті, а м’яке овальне обличчя обрамляє ретельно доглянута щетина. На лівому зап’ясті він носить шкіряні стрічки та браслети з дерев’яних намистин. «Це свого роду талісман», – сказав він мені, потираючи намистини між пальцями. Ми розмовляли в яскравій кімнаті, розташованій у кінці коридору від його кабінету. Освітлена неоновими вогнями, вона більше нагадувала кіностудію, ніж робочий простір. Це було одне з трьох ексклюзивних інтерв’ю, які ми мали протягом двох років. Єрмак не відповів на наступні прохання прокоментувати цю історію.
Публічно Єрмак говорить розміреним, майже монотонним голосом, трохи вищим, ніж можна було б очікувати від людини його рівня. Він говорить так довго, що сенс його слів часто губиться. «Спочатку я думав, що це тактика, яка використовується, щоб виснажити нас і зробити нас менш зацікавленими в інтерв'ю з ним», – сказав український журналіст, який побажав залишитися неназваним. «Але тепер я розумію, що він просто говорить і говорить».
У приватному порядку Єрмака можна вказати. «Він іноді буває жорстоким», – визнав міністр закордонних справ Сибіга. На запитання про приклади він лише хитро посміхнувся: «Будь ласка, запитайте інших посадовців». Я запитав кількох осіб різного рангу, які працювали з Єрмаком на різних посадах, але більшість відмовилася говорити за будь-яких обставин. «Самогубство кар’єри», – сказав один. «Ні, вибачте», – відповів інший. «Я хотів би зберегти свою роботу». Один близький радник описав Єрмака як «жорсткого, але ефективного». Інший визнав, що він «жорсткий» та «хитрий». Він, можливо, не та людина, якій хочеться допомагати керувати в мирний час, додав він, але це війна. І хто ще міг би робити те, що він робить, для президента?
Зеленський не погодився на інтерв'ю для цієї статті, але президент люто захищав свого керівника апарату, заявивши минулого року журналісту, що Єрмак був «одним із найсильніших менеджерів» у його команді. «Я поважаю його за результати, він робить те, що я йому кажу». В одному з наших інтерв'ю Єрмак визнав, що може суворо ставитися до своїх співробітників, але відкинув скарги на те, що той може бути надмірно наполегливим. «Неможливо не бути жорстким і досягати результатів, розумієте?» — сказав він. «Більшого критика для мене, ніж я сам, не існує».
«Я менеджер президента», – продовжив Єрмак. «Він не просто лідер України сьогодні – я вважаю, що він лідер вільного світу. Моя робота – допомогти йому бути максимально ефективним. Мета – виграти цю війну, повернути наші території, повернути наших людей, отримати компенсацію та відбудувати нашу країну. Це моя мета. Я – людина, яка досягає результатів. Для мене краще відчувати, що я справді виконав дуже важливу роботу...»
Відчувши, що Єрмак базікає, Дарія Зарівна, 36-річна колишня медіапідприємиця, яка була однією з його найвірніших помічниць до свого звільнення з посади 4 липня, втрутилася: «Якщо дозволите, я б сказала, що пан Єрмак будує та керує операціями як головний операційний директор для кожного ключового проекту, якому президент надає пріоритет».
У дипломатичних колах Єрмак часто стає предметом перешіптування. Дехто насміхається з його схильності згадувати імена відомих акторів, таких як Шон Пенн та Джессіка Честейн, публікуючи їм вітання з днем народження в соціальних мережах. Але саме завдяки своїм зв'язкам зі знаменитостями Єрмак мобілізував велику групу відомих імен, щоб вони виступили «послами» на підтримку України, збираючи гроші на гуманітарні зусилля та безпілотники для військ на передовій.
Мабуть, найрепетированіша репліка стосується розміру його его. «Планетарний», – так описав його мені один західний посол, який роками безпосередньо спілкувався з ним. «Галактичний – краще слово для цього», – заперечив інший посол. Зарозумілість Єрмака призвела до зіткнень з кількома західними посланцями, направленими до Києва, зокрема з колишнім послом США Бріджит Брінк, яка пішла у відставку зі своєї посади у квітні на знак протесту проти політики Трампа щодо України.
Помічники Єрмака звинуватили Брінка в тому, що він не підготував Зеленського до суперечливої зустрічі з міністром фінансів США Скоттом Бессентом у Києві цього лютого. Бессент привіз із собою документ для підписання українського лідера: першу версію запропонованої Вашингтоном угоди щодо корисних копалин. У ній передбачалося отримати 50 відсотків прав України на рідкісноземельні та критично важливі корисні копалини в обмін на 500 мільярдів доларів – суму, що довільно встановив Трамп за минулу військову допомогу.
Високопоставлені українці сказали, що Бессент тиснув на Зеленського, щоб той підписав угоду на місці, що президент пізніше підтвердив мені. «Він прийшов і сказав: «Ви повинні підписати це зараз», — сказав Зеленський. «Я сказав йому: «Перестань стукати пальцем по документу і давай поговоримо серйозно»». Зеленський не вважав документ у його першій версії справедливим, оскільки «він містив положення, що суперечать нашій конституції та законам».
Помічники Єрмака казали, що він часто відчував, що посольство США за часів Брінк працює проти офісу президента України, надто інтенсивно зосереджуючись на питанні корупції в Україні — та численних перестановках в уряді, які консолідували більше влади в руках Єрмака — і недостатньо на забезпеченні більшої військової допомоги. Люди, близькі до Брінк, не погоджувалися з цим, кажучи, що ніхто в Києві не боровся сильніше, ніж вона, за забезпечення допомоги США для своєї оборони.
Стосунки України з другою адміністрацією Трампа є складними. За часів президентства Байдена колишній чиновник США заявив: «Керівною політикою була підтримка України, і все інше, включаючи управління Єрмаком, було підлаштовано під цей пріоритет». Але табір Трампа працює не таким чином. З початку війни з Росією Україна значною мірою покладається на військову та фінансову допомогу США. Вашингтон наразі виділив близько 175 мільярдів доларів, з яких 67 мільярдів доларів – на військову підтримку, включаючи озброєння, навчання та розвідку. На початку березня Білий дім під керівництвом Трампа наказав тимчасово заморозити розвідувальну діяльність, а також призупинити військову допомогу, що є частиною кампанії, спрямованої на те, щоб змусити команду Зеленського співпрацювати з планами Трампа щодо припинення війни на умовах, які Київ вважає значною мірою на користь Москви.
Сумнозвісний лютневий візит Зеленського до Білого дому, організований оптимістичним Єрмаком всупереч порадам американських чиновників — та деяких скептично налаштованих членів його власної команди — є яскравим прикладом. Як подарунок для Трампа Зеленський привіз пояс, що належить українському боксеру Олександру Усику. Однак, за рекомендацією Єрмака, Зеленський спочатку подарував Трампу папку з фотографіями жорстокого поводження з українськими військовополоненими. За словами американського чиновника та радника українського президента, цей жест затьмарив зустріч.
Коли новини були спрямовані на Зеленського, Трамп та його віце-президент Джей Ді Венс звернулися до українського лідера. Трамп звинуватив Зеленського в «азартних іграх з Третьою світовою війною», а Венс дорікнув йому за невдячність за американську допомогу. Поки Єрмак тихо сидів осторонь, Зеленський спробував захиститися, оскільки відносини України з її найважливішим союзником мало не зійшли з рейок.
Відносини не сильно покращилися після останньої поїздки Єрмака до Вашингтона минулого місяця. Він з'явився з надією на ключові зустрічі з кількома високопосадовцями Трампа, які були або різко скорочені, або взагалі зірвані. Зустріч з головою апарату Білого дому Сьюзі Вайлз так і не відбулася. «Вони зустрілися в коридорі, проходячи один повз одного», – сказала одна з осіб, якій розповідали про спілкування. Коли Вайлз пішла далі, Єрмак спромігся вимовити одне речення: «Я хочу сказати, що ми виграємо війну». Спроба зустрітися з державним секретарем і радником з національної безпеки Марко Рубіо пройшла лише трохи краще. Команда Венса поставилася до нього холодно. «Це була катастрофа», – визнав один український чиновник.
На зустрічі в Джидді в березні угода між українськими та американськими посадовцями щодо запропонованого Трампом 30-денного перемир'я з Росією ледь не провалилася, оскільки Єрмак відмовився підписувати її, побоюючись, що навіть тимчасове перемир'я може дати Москві час для перегрупування, за словами офіційних осіб, обізнаних з цим питанням. Рубіо та тодішній радник Трампа з національної безпеки Майк Вальц наполегливо наполягали на угоді. Але Єрмак тримався свого. Вальцу знадобилася остання спроба зв'язатися із Зеленським безпосередньо. Коли український президент зателефонував Єрмаку, його послання було чітким: погодьтеся на припинення вогню.
Єрмаку вдалося незвичайно роздратувати американських політиків з обох боків, за словами нинішніх та колишніх чиновників у Києві та Вашингтоні, що є двопартійним досягненням, яким мало хто може похвалитися, і яке не варто святкувати в Києві.
«Він робить усе складнішим, ніж потрібно. Він не генерує жодних креативних ідей. Він також схильний робити все про себе», – сказав колишній чиновник США, якого поінформували про поїздку Єрмака. «Одна з найгостріших критик полягає в тому, що він іноді не виявляє справжнього інтересу до своєї країни. Все зводиться до того, щоб втрутитися в процес прийняття рішень, аж до того, що це активно шкодить Зеленському та Україні».
Чиновники не заперечували, що Єрмак здобув деякі перемоги. Двоє згадали його мирний саміт у червні 2024 року в Бюргенштоку в Швейцарських Альпах, який, на їхню думку, допоміг залучити кілька країн глобального Півдня, які залишалися нейтральними у війні або схилялися до підтримки Москви. Але інші заявили, що саміт та його попередник в аеропорту Бориспіль були погано продуманими. «Піар-шоу», – сказав один західний посол, враховуючи, що Росія та Китай не були залучені.
«На жаль, Андрій часто зосереджувався на речах, які, на мою думку, не були критично важливими для перемоги у війні», – сказав колишній американський чиновник, який працював з Єрмаком. Не один західний чиновник згадував про ймовірний зв’язок Єрмака з анонімними Telegram-каналами – з такими назвами, як Vertical, Joker та House of Cards – які неодноразово атакували його критиків. (Єрмак заперечував будь-яку причетність до цих каналів.)
Звичайно, Єрмак, здається, завжди викликає суперечки. Деякі критики зосередили свою увагу на Олегу Татарові, одному з найближчих союзників Єрмака в уряді, який став об'єктом численних журналістських розслідувань, що стосуються корупції та зловживання владою. Хоча у 2020 році йому було висунуто звинувачення у нібито схемі хабарництва, справу зрештою закрили.
Вони стверджують, що Татаров діє як виконавець обов'язків Єрмака, пропонуючи захист і непомітно здійснюючи контроль над величезними українськими силовими та правоохоронними органами. Цей контроль, за їхніми словами, чинить тиск на слідчих з питань боротьби з корупцією, зупиняє кримінальні переслідування та призводить до вибіркового правоохоронного процесу, який захищає союзників, водночас тримаючи опонентів під контролем. Кілька гучних справ таємничим чином втратили оберти, як тільки вони потрапили до органів, що знаходяться в орбіті Татарова. Татаров неодноразово заперечував усі звинувачення у корупції чи зловживанні владою.
Прихильники жорсткої лінії Трампа, які виступають за «Америку понад усе», вхопилися за критику Єрмака, зображуючи її як відображення самого Зеленського. «У світі Мага є люди, які використовують те, як діє [Єрмак], і кажуть, що ось чому [Україна] не може жодним чином сприяти розвитку США і, зрештою, чому ми повинні їх покинути», – сказав колишній чиновник США, який працював над політикою щодо України. «Це дійшло до того, що це небезпечно... Вашингтон занадто складний для одноосібної дипломатії».
Один високопосадовець з України, який тісно співпрацював з адміністрацією президента, порівняв стосунки між Зеленським та Єрмаком зі стосунками Джорджа Буша та його впливового віце-президента Діка Чейні. «Сцена з фільму « Віце -президент»», – сказав чиновник, маючи на увазі фільм 2018 року, який простежує прихід Чейні до влади та вплив на Буша, – «сцена, де вони розподіляють обов'язки, ось так».
Зокрема, Єрмака переслідує одна суперечка. У липні 2020 року українські військові та внутрішня розвідка спланували операцію з вилучення 33 найманців з сумнозвісної російської групи Вагнера, пов'язаного з Кремлем воєнізованого формування, відомого своєю жорстокістю в операціях, що простягаються від України до Африки. Їх заманили до Білорусі, пообіцявши фальшиву місію до Венесуели. План полягав у тому, щоб перехопити їхній рейс до Південної Америки, змусити його приземлитися в Києві та заарештувати їх після прибуття. Але операцію було раптово відкладено. За даними слідчої групи Bellingcat, яка посилалася на українські та іноземні джерела в розвідці, наказ надійшов від Єрмака, який нібито боявся, що операція зірве зароджуване та крихке припинення вогню з Росією.
Кілька днів потому найманців заарештувала в Мінську білоруська влада та відправила назад до Росії, що викликало обурення та звинувачення у саботажі в Україні, коли деталі стали публічними. Були навіть публічні заяви про те, що Єрмак може бути російським шпигуном. Єрмак заперечував ці звинувачення, називаючи їх дезінформацією. Керівник військової розвідки України Кирило Буданов захищав його, заявивши мені, що Єрмака несправедливо звинуватили у скоєнні злочину, і він зіграв лише незначну роль. Однак, п'ять років потому, «Вагнергейт» залишається джерелом суперечок.
Єрмак, серед своїх героїв якого кардинал Рішельє та Генрі Кіссінджер, відкидає будь-які натяки на те, що він затьмарив свого лідера. «Іноді проти мене відбуваються кампанії, інформаційні атаки. Люди кажуть, що Єрмак робить те чи інше. Це нісенітниця. Ми — новий вид політичної сили в Україні... Це викликає у деяких людей дискомфорт або страх», — сказав він. «Послухайте, дуже мало людей готові присвятити країні 100 відсотків свого життя та часу. Коли вони бачать, що не можуть контролювати чи впливати на когось на кшталт мене, їх це турбує. Але чесно кажучи? Мені байдуже».
Звинувачення, до якого Єрмак, як відомо, дуже чутливий, стосується його молодшого брата Дениса, бізнесмена, який був у центрі уваги кількох звинувачень у корупції. Минулого місяця той самий начальник військової розвідки Буданов, який захищав Єрмака переді мною, тихо висунув проти нього нові звинувачення. Він стверджував, що Денис намагався використати своє становище для збагачення. Денис заперечує всі звинувачення, висунуті проти нього, а Єрмак намагався усунути Буданова, повідомили мені двоє людей, обізнаних з цією справою. Одна з них стверджувала, що інцидент мало не переріс у відкритий бунт.
Олег Рибачук знає, що означає бути людиною за троном. Як керівник апарату Віктора Ющенка, третього глави держави України, з 2005 по 2006 рік, він обіймав ту саму посаду, яку Єрмак обіймає сьогодні. Теоретично їхні обов'язки були ідентичними. Насправді вони дуже різні. «Тепер немає шляху до Зеленського, який би обходив Єрмака», – сказав мені Рибачук. «І в цьому проблема».
Рибачук вказав на звільнення Валерія Залужного, популярного колишнього головнокомандувача збройними силами України; Дмитра Кулеби, міністра закордонних справ часів війни Зеленського; та Олександра Кубракова, міністра інфраструктури, який прагнув реформ. За словами двох колишніх високопосадовців України, Єрмак керував звільненням Залужного, а також його керівника зі зв'язків з громадськістю Людмили Долгоновської. Доля Залужного була вирішена після того, що багато хто вважав надзвичайно прямолінійною оцінкою воєнних перспектив України восени 2023 року: «Найімовірніше, глибокого та красивого прориву не буде», – сказав Залужний. Зараз він обіймає посаду посла України в Лондоні, далеко від центру прийняття рішень у Києві. Кулеба, привітний політик і дипломат, також вважався надто популярним, за словами трьох високопосадовців, знайомих з цим питанням.
Відставка Кубракова викликала резонанс як у Києві, так і в західних столицях. Колишній посол США Брінк разом із послами країн G7 в Україні опублікували повідомлення підтримки в соціальних мережах, об'єднавшись на його підтримку. Щоб стримати наслідки, Зеленський скликав зустріч із послами, нібито для обговорення енергетичної безпеки. Але коли дипломати юрмилися в його кабінеті, стало зрозуміло, що насправді метою був Кубраков. Вони вимагали відповідей від президента та Єрмака, який також був присутній. Зеленський розлютився, відкинувши їхні запитання, розповіли мені деякі з цих посланців. «Зустріч була скандалом», – сказав один із послів.
Після цього Telegram-канали, які, за словами західних чиновників та українських журналістів, пов'язані з Єрмаком, почали поширювати необґрунтовані чутки про корупцію, які Кубраков спростував. Єрмак заперечував причетність, а його помічники заперечували будь-який зв'язок з каналами.
Рибачук описав президентську посаду як значною мірою закриту систему, яка цінує лояльність понад компетентність. «Зеленський не хоче бути обтяженим складнощами. Він хоче швидких, простих рішень. Єрмак забезпечує їх», – сказав він. «Говоріть про Зеленського, і ви говорите про Єрмака. Говоріть про Єрмака, і це Зеленський. Вони стали одним цілим».
Навіть попри це, додав Рибачук, Зеленський має мандат на лідерство. «У Єрмака його немає. І все ж він приймає рішення, які скасовують рішення міністрів, очолює дипломатичні делегації та говорить від імені держави... Це велике конституційне питання в нашій країні».
На думку Рибачука, геній Єрмака полягає не в управлінні, а в його здатності керувати президентом. «Він як F-16 з далекобійним радаром. Якщо хтось набирає популярності, Єрмак перший шепоче це на вухо Зеленському. Він грає на настроях Зеленського. Він точно знає, що і коли сказати, щоб усунути політичні загрози. Він створює враження, що захищає Зеленського, але насправді він його послаблює. Тому що без сильних особистостей навколо тебе починаєш жити в бульбашці». Результатом є своєрідне «персоналізоване управління», яке «підвело кожного українського президента», сказав Рибачук. «Жоден з них не створив справжніх політичних партій, щоб розділити відповідальність. І Зеленський повторює ту саму помилку».
Дехто вважає, що рішення Зеленського наздоганяють його. Хоча він залишається популярним, його рейтинги схвалення мають тенденцію до зниження. Одне червне опитування показало, що 65 відсотків українців довіряють президенту — на 9 відсоткових пунктів менше, ніж місяць тому. Ці дані відображають глибшу невизначеність щодо того, яким суспільством вийде з воєнного часу: чи рухається Україна до глибшої демократії, чи повільно скочується до авторитаризму? Інше опитування, проведене наприкінці травня, виявило розкол суспільства щодо цього питання: відповіді залежали менше від ідеології, ніж від довіри до Зеленського та його адміністрації. Серед тих, хто сказав, що не довіряє президенту, понад 80 відсотків побачили ознаки повзучого авторитаризму.
Протягом останніх кількох місяців Єрмак працював над своєрідним грандіозним проектом: найбільшою перестановкою Кабінету міністрів України з початку війни. Минулого тижня він успішно завершив її, призначивши свого протеже прем'єр-міністром, що депутати парламенту, лідери громадянського суспільства та західні дипломати назвали закріпленням його контролю над урядом. Дениса Шмигаля, 49-річного технократа, який обіймав посаду прем'єр-міністра з 2020 року, замінила Юлія Свириденко, 39-річна перша віце-прем'єр-міністр і міністр економіки, яку в Києві часто називають однією з людей Єрмака. З початку війни, коли Єрмаку потрібно було їздити за кордон у офіційних справах, він включав Свириденко як формального керівника делегації. Як керівник апарату, Єрмак не мав права користуватися урядовим літаком, але Свириденко, тодішній перший віце-прем'єр-міністр, мав таке право.
Багато хто вважає Свириденко розумним менеджером, і вона досягла того, чого досі не вдалося Єрмаку: налагодити здорові стосунки з адміністрацією Трампа, зокрема з міністром фінансів Бессентом, після того, як вона втрутилася, щоб довести до кінця розхвалену угоду з корисними копалинами.
Але найвизначальнішою перевагою нової прем'єр-міністрки може бути її непохитна відданість Зеленському та його впливовому керівнику апарату. «Не можна керувати країною, керуючись інстинктами», – сказав Рибачук. «Потрібна структура, інституції, стратегія. Саме цього бракує. Єрмак і Зеленський поки що усунули будь-яку життєздатну конкуренцію. Але після війни розплата прийде».