Ісак Ньютон (1642-1727): «Біблія вміщує в собі більше ознак достовірності, ніж уся світська історія».
А.Ейнштейн (1879-1955): Можна з впевненістю сказати, що доктрина особистості Бога, який керує подіями природи, ніколи не може бути спростована наукою.
Фарадей (1791 — 1867) — англійський фізик. Він говорив одного разу доповідь на тему про «хімічний аналіз сльози», де, між іншим, виразився, що сльози походять від серця і направлені до серця, так і Біблія походить від Бога і хто від Бога, той слухає її голосу.
Вальтер Скотт (1771-1832 ) англійський письменник, коли лежав на смертному ложі , то сказав синові: «Дай мені Книгу!». «Яку, батьку?». Помираючий підвівся і промовив: «В світі є лише одна книга — це Біблія!» — то були його останні слова.
Кант, філософ, в 1796, на 72-му році життя писав: «Своїм змістом Біблія сама свідчить про своє Божественне походження. Вона відкриває нам в величі і виконанні плану спасіння весь жах нашої гріховності, всю глибину нашого падіння… Біблія найцінніший скарб, без якого я був би в Жалюгідному становищі. Усі прочитані мною книги не дали мені тієї утіхи, що дало Слово Боже в Біблії: Якщо я піду і долиною смертної тіні, не злякаюсь зла, тому що Ти зі мною (Пс.22:4)».
Клайв Льюїс (1898 — 1963): «Я вірю в Бога, як вірю у сонце. Вірю не тому, що бачу Його, а тому що в Його світлі бачу все решту.»
О. І. Герцен (1812 — 1870): «У всякому віці і при різних обставинах я повертався до читання Євангелії і кожен раз його зміст зводило мир і лагідність у душу.»
Авраам Лінкольн (1809 — 1865): «Біблія — це найкращий дар, даний людині Богом. Через цю книгу Спаситель світу звістив усі блага. Без неї ми не могли б розпізнати істину та неправду.»
Авраам Лінкольн: «Я переконаний, що Біблія є найкращим подарунком, яким Бог коли-небудь наділив людину. Все найкраще від Спасителя світу передається нам через цю книгу».
В. Є. Гледстон: «У свій час я знав дев’яносто п’ять видатних людей у світі, і вісімдесят сім з них були послідовниками Біблії. Біблія виділяється своїм походженням і незмірна відстань відділяє її від інших книг».
Джордж Вашингтон: «Неможливо правильно правити світом без Бога і Біблії».
Наполеон: «Біблія — незвичайна книга. Вона жива істота, яка перемагає все що їй протистоїть».
Королева Вікторія: «Я приписую Біблії велич Англії».
Даниїл Вебстер: «Якщо є що-небудь гідне вшанування в моїх думках і стилі, я віддаю честь моїм батькам, які з раннього дитинства вчили мені любов до Священного Письма. Якщо ми будемо дотримуватися принципів, яким вчить Біблія, наша країна буде в стані постійного благоденства. Але якщо ми і наші нащадки знехтувано повчаннями та авторитетом цієї книги, то можна сміливо сказати, що нас спіткає раптова катастрофа і перетворить нашу славу в глибоке ганьбу «.
Томас Карлейль: «Біблія є найвірнішим виразом, коли-небудь висловленою літерами нашого алфавіту, що вийшли з душі людини, через яке, як би Богом відкрите вікно, всі люди можуть подивитися на тишу вічності і розпізнати в далині проблиск давно забутого дому».
Джон Рескін: «Якщо у всьому тому, що я написав є яка-небудь цінність, то це тому, що в дитинстві мати моя щоденно читала мені місця Біблії і щодня вимагала заучувати ці місця на пам’ять»
Чарльз А. Дана: «Ця стародавня Книга незнищенна. І ця наша земля, чим більше ми будемо перегортати її сторінки і вивчати її секрети, тим вірніше вона підтвердить та ілюструє сторінки Священних Писань».
Томас Гекслі: «Біблія є Великою Хартією Бідних та поневолених Людство не може обійтися без неї»
В. Г. Сювард: «Вся надія людського прогресу заснована на постійно зростаючому впливу Біблії».
Патрік Генрі: «Біблія цінніше всіх книг, які коли-небудь були надруковані»
Ю.С. Грант: «Біблія є запасним якорем наших свобод».
Горас Грилей: «Неможливо поневолити розумово або соціально народ, який читає Біблію. Біблійні принципи лежать в основі людської свободи»
Ендрю Джексон: «Книга ця, сер, є скелею, на якій покоїться наша республіка»
Роберт Є. Лі: «У всіх моїх проблемах я завжди знаходив у Біблії світло і силу»
Лорд Теннісон: «Читання Біблії, саме по собі, є освітою».
Джон Квінсі Адамс: «Так велика моя повага до Біблії, що чим раніше діти мої почнуть читати її, тим більше я буду впевнений, що вони стануть корисними громадянами своєї країни і шанованими членами суспільства. Довгі роки я дотримуюся звичаю прочитувати Біблію раз на рік» .
Еммануїл Кант: «Існування Біблії, як книги, є найбільшою користю для всіх людей, коли-небудь випробуваною людством. Будь-яка спроба применшити Біблію є злочином проти людства».
Чарлз Дікенс: «Новий Заповіт є величезною книгою тепер і в майбутньому для всього світу».
Сер Ісаак Ньютон: «Біблія містить в собі більше ознак достовірності, ніж вся світська історія».
В. Гете: «Хай розвивається наукова культура, нехай добре ведеться природна наука в глиб і в широчінь, нехай розум людини розвивається скільки завгодно, але культурного і морального рівня християнства, яке є в Євангеліях, вони не перевершать».
Н.І. Пирогов: «Мені потрібен був абстрактний, недосяжно високий ідеал віри. І взявшись за Євангеліє, якого я ніколи ще не читав, а мені вже було 38 років від роду, — я знайшов для себе цей ідеал».
В.І. Бєлінський: «Є книга в якій усе сказано, все вирішено, після якої ні в чому немає сумніву, книга безсмертна, свята, книга вічної істини, вічного життя — Євангеліє. Весь прогрес людства, всі успіхи в науках, в філософії полягають тільки у великому проникненні в таємну глибину цієї божественної книги … Підстави Євангелія — одкровення істини за посередництвом любові і благодаті «.
Ф.М. Достоєвський: «Господи! Що за книга це Святе Письмо, яке чудо і яка сила, дані в ній людині! … І скільки таємниць дозволених і відвертих! Люблю цю книгу аж! Загибель народу без Божого Слова, бо прагне душа цього слова і всякого прекрасного сприйняття «.
І.С. Нікітін: «Змучений життям суворо, не раз я собі знаходив в словах Передвічного Слова джерело спокою і сил».
А.С. Пушкін: «Я думаю, що ми ніколи не дамо народу нічого кращого Писання … в ньому знаходимо все людське життя. Релігія створила мистецтво та літературу, все, що було великого із самої давнини! … Без цього не було б ні філософії , ні поезії, ні моральності. Англійці мають рацію, що дають Біблію дітям … Мої діти будуть читати разом зі мною Біблію в оригіналі … Біблія всесвітня … Ось єдина книга у світі: у ній усе є «.
Вчені про Біблію
Галілей (1564-1642) — великий італійський фізик і астроном: «Священне Писання ніколи не може ні брехати, ні помилятися; вислови Його абсолютні і є правдою».
Фарадей (1791-1867) — англійський фізик. Він говорив якось на тему про «хімічному аналізи сльози», де, між іншим, висловився, що як сльози виходять від серця і направлені до серця, так і Біблія виходить від Бога, і, хто від Бога, той слухається її голосу ».
Бойль (1626-1691) — відомий хімік: «в порівнянні з Біблією всі людські книги, навіть найкращі, є тільки планетами, які запозичують своє світло і сяйво від Сонця».
Лавуазьє (1743-1794) — засновник точної хімії: «Ви починаєте прекрасну справу», — писав він якомусь Кінгу, який видавав трактат на захист релігії, — виступаючи захисником Об’явлення і автентичності Священних Писань ».
Вагнер (1805-1864) — анатом і фізіолог: «Найбільшу дивну особливість Писання, безсумнівно, складає те, що воно непохитним чином зміцнює переконання в Його Божественне походження того, хто з істинним ретельністю і повнотою відданістю заглиблюється в неї і по ньому перевіряє свої внутрішні і зовнішні переживання ».
Д. Даусон (1820-1901) — геолог, американський вчений: «Коли б ким не була зроблена спроба зобразити історію світобудови, спроба ця не може уявити чого-небудь більш високого і гідного, ніж Біблійне оповідання про творіння».
Беттекс — природодослідник, німецький вчений: «Біблія — дерево, через величну завжди зеленіючу вершину якого, то тихо віють, то могутньо шумлять небесні духовні вітри, — дерево з плодами, які приносять отруєній гріхом людині зцілення, силу, здоров’я і вічне життя».
Бругш (1827-1894) — єгиптолог. Згадуючи про своє дитинство, каже: «Найбільша насолода доставляло в будинку моїх діда і бабусі читання, яка перебувала там, сімейної Біблії, яка була прикрашена численними замітками і перед моїм поглядом захопленим в чарівному світі передавала життя і діяння стародавніх мешканців Сходу. Ця гідна вшанування Книга книг, якою я володію ще дотепер, зачарувала мене, і я приписую їй перше пристрасне бажання з мого боку познайомитися з народами і країнами Сходу ».
Байрон (1788-1824) — поет 19-го століття. «За свідченням сучасників мало хто був так начитаний у Священних Книгах, як Байрон, і у поета не проходило майже жодного дня без того, щоб він не прочитав той чи інший розділ з маленької кишенькової Біблії, яка завжди була при ньому … Біблія постійно лежала на його столі ». І після смерті цього геніального поета, в його Біблії знайшли внесені туди їм власноручно наступні рядки: «У цій святій книзі — таємниця всіх таємниць. О, щасливі серед смертних ті, яким Бог дарував милість слухати, читати, з молитвою вимовляти і благоговійно сприймати слова цієї Книги! Щасливі ті, хто в змозі відкрити двері Біблії і рішуче йти за її шляхами. Але краще було б ніколи не народжуватися тим людям, які читають її лише з тією метою, щоб сумніватися і зневажливо ставитися до неї »(Л. Песталозь. 31).
Г. Гейне (1797-1856) — німецький поет: «Біблія. Справедливо називають її також Священним Писанням. Хто втратив свого Бога, той знову знайде Його в цій книзі, а хто ніколи не знав я Його, на того з неї дихає Боже Слово ».
В.Г. Белінський (1811-1848) — російський критик. З особливою увагою ставився до Євангелія, вважав його «кращою Книгою, де сказано все, що потрібно знати людині». «Є книга, — говорив він,— в якій усе сказано, все вирішено, після якої ні в чому немає сумніву, книга безсмертна, книга свята, книга вічної істини, вічного життя — Євангеліє».
Ф.М. Достоєвський (1821-1881) — російський письменник. У «Братах Карамазових» він каже: «Господи! Що за книга це Святе Письмо, яке чудо і яка сила, дані з нею людині!Точно статуя світу, і людини, і характерів людських; і названо все і вказано на віки віків. І скільки таємниць дозволених і відвертих! Люблю цю книгу аж! Загибель народу без Слова Божого, бо прагне душа його Слова і всякого прекрасного сприйняття ».
Наполеон Бонапарт (1758-1821) — військовий геній під час свого ув’язнення на острові Святої Олени дуже часто читав Біблію. Він висловив наступні великі думки про Слово Боже: «Євангеліє має якусь таємничу силу, щось дивно потужне; теплоту, яка діє на розум і зачаровує серце … Коли ця Книга лежить у мене на столі, … я не втомлююся її читати і завжди читаю з однаковим задоволенням».
Тейлор (1784-1850) — президент Америки: «Біблію треба дати в руки особливо юнацтву.Вона — Лучна шкільна книга в світі. Те, чого я вчився дитям, набагато краще пам’ятаю, ніж те, що читаю тепер, і я бажав би, щоб всі громадяни нашої країни перебували під впливом цієї Святої Книги »(Л. Песталозь. 35).
Лінкольн (1809-1865) — президент Америки: «Біблія — це найкращий дар, даний Богом людині. Через цю книгу Спаситель світу повідомив всі блага. Без неї ми не могли б розпізнати правду від брехні ».
Рузвельт — президент США: «Вчення Біблії так переплітається з нашою цивільної та громадським життям, що неможливо уявити собі людське життя, якщо це вчення відходить від неї. З віддаленням Біблії ми втратимо будь-які підстави ».
Вікторія (1819-1901) — королева Англії: «Ця Книга дала благоденство всього народу і зробила його щасливим».
Кант, філософ, у 1796, на 72-му році життя писав: «Своїм змістом Біблія сама свідчить про своє божественне походження. Вона відкриває нам у величі і виконання плану порятунку весь жах нашої гріховності, всю глибину нашого падіння … Біблія найцінніший скарб, без якого я був би в жалюгідному становищі. Всі прочитані мною книги не дали мені того втіхи, яке дало Слово Боже у Біблії: «Якщо я піду хоча б навіть долиною смертної тіні, не буду боятися злого, бо Ти зі мною» (Пс. 22,4) ».
Вільгельм фон Гумбольдт (1767-1835) писав: «Читання Біблії дає завжди саме дійсне розраду. Не знаю нічого, з чим можна б її порівняти. І Старий і Новий Завіт одно зміцнює душу…»
Локк (1632-1704), філософ, сказав про Біблію: «Бог — її Автор, наш порятунок — кінцева мета, її зміст — істина».
О.С. Пушкін: «Святе Письмо, скільки його не перечитуй, ніж більше їм переймаєшся, тим більше всі висвітлюється і розширюється. Ось єдина Книга в світі: у ній все є!»
Ервін Гейн — доктор філософії: «Жоден народ у давнину не мав настільки глибоких духовних та моральних знань, як ізраїльтяни. Тільки ним за допомогою пророків дарується одкровення згори. Дух Святий брав участь у написанні Старого Завіту точно так само, як Він пізніше надихав письменників Нового Заповіту. «Вбачали його … люди, будучи проваджені Духом Святим» (2Петр.1, 21)».
А. Ейнштейн — вчений фізик і математик, автор теорії відносності часу і простору. У статті «несумісні чи релігія і наука?» … Писав: «Можна з упевненістю сказати, що доктрина особистого Бога, керуючого подіями природи, ніколи не може бути спростована наукою».
І.П. Павлов, радянський учений, академік, який створив вчення про вищу нервову систему та її діяльності, залишався до кінця свого життя глибоко віруючою в Бога людиною, ходив до церкви і надавав їй матеріальну підтримку. Один з учнів і послідовників Павлова пише: «Мені пощастило побувати у них (Павлових) кілька разів в гостях. Серафима Василівна (дружина Павлова) кожен раз зустрічала мене такими словами: «Пан комуніст, чи не пора вам подумати про порятунок своєї душі?»