Автор |
Повідомлення |
Tarasyk Відео Гуртом - фільмокрай
|
2020-02-11 14:16 |
Python, qwasasqw, starlost, я так і не почув від жодного з вас відповіді, яким чином я можу придбати 5-6 га землі, щоб стати фермером і закласти там сад або виноградник. Розкажіть, будь ласка, як я маю це зробити? Так щоб чесно і прозоро, за нормальною ціною. Не за безцінь. Просто за ринковими європейськими цінами. З усіма необхідними податками. Будь ласка, розкажіть. |
|
|
|
|
Python VIP
|
2020-02-11 14:21 |
За ринковими європейськими цінами — це треба в Європу їхати, мабуть.
ІМНО якби ви хотіли стати фермером, то вже б стали ним хоч накупленій землі, хоч на орендованій, хоч на краденій. Але ви цього не хочете, тому ваш приклад, скоріш, умоглядний. |
|
|
|
|
starlost VIP
|
2020-02-11 14:28 |
Tarasyk
а ви так і не вловили суті, ви вимагаєте те що неможливо/невигідно в нинішній ситуації.
спочатку наведіть порядок підніміть рівень життя а тоді вимагайте. а то вийде так само як в 90.
Python написано: | ІМНО якби ви хотіли стати фермером, то вже б стали ним хоч накупленій землі, хоч на орендованій, хоч на краденій. Але ви цього не хочете, тому ваш приклад, скоріш, умоглядний. |
+ |
|
|
|
|
|
2020-02-11 14:29 |
Python, ні, це реальний приклад. Я справді хочу придбати землю і створити там власне господарство. Але не розглядаю варіант вкладення грошей в орендовану землю або тим більше в крадену. І я пояснив чому - бо подальші вкладення для саду в кожний гектар будуть ще більші, ніж його вартість. Ризикувати і вкладати гроші в орендовану землю я не хочу, а власної землі в мене немає, бо народився і живу в місті. Зараз реально хочу виїхати за місто, придбати десь землю і заянятися там садом. Купити землю можливості немає через мараторій. Але я готовий заплатити по 2, 3 чи навіть по 5к за гектар.
Виїжджати до Польщі чи Чехії теж не хочу. Хочу жити і працювати тут.
Поясність, чому Ви хочете утискати мене в правах і далі обмежувати мене у можливості купити землю і створити там господарство? |
|
|
|
|
Python VIP
|
2020-02-11 14:30 |
Втім, можливо, обмежений продаж землі і я б дозволив. Але з суворими обмеженнями (4-5га в одні руки — ОК, скупити всю землю навкруг села — не ОК; обмеження на спекуляції землею, обмеження на частоту перепродажу, обмеження верхньої та нижньої цінової планки...). Проте, всі ми розуміємо, що з такими обмеженнями ні ця влада, ні попередня, ні, ймовірно, наступна заморочуватись не буде (а якщо й прийме з такими обмеженнями, то в наступних законах їх скасує). Тому лишається тільки мораторій... |
|
|
|
|
|
2020-02-11 14:30 |
starlost написано: | спочатку наведіть порядок підніміть рівень життя |
А як ви плануєте піднімати рівень життя, якщо не даєте можливість людям вільно розпоряджатися їх власністю, створювати нові господарства і нові робочі місця? Ви ж сам собі суперечите. |
|
|
|
|
qwasasqw VIP
|
2020-02-11 14:35 |
Tarasyk написано: | Не за безцінь. Просто за ринковими європейськими цінами. З усіма необхідними податками. Будь ласка, розкажіть. |
Ну типу по закону ви маєте право отримати ділянку в розмірі 2 га.. Безплатно, якщо я не помиляють...І робити там садок чи виноградник.Ви звертались до чиновиків з заявою??? Ви може хочете купити те, що вам безплатно належить....А ще - залежить ще від розмірів вашого садка...Якщо він може поміститись на невеликій ділянці - ви можете купити приватну ділянку...У мене в родичів є будинок і декілька соточок землі, як приватна власність, біля нього...Вам же не угіддя потрібні??? 10 тис га) Почати я б рекомендував на невеликій ділянці...Як пілотний проект...Далі з прибутків- розширюватись...
Ми зараз ділимо шкуру невбитого ведмедя...З жовтня буде ринок землі, хоч поділитесь враженнями, як ваші справи на ринку...Ніщо не завадить слугам запровадити оцей так званий ринок...Їх 254 чол + голос 20....+ з позафракційних назбирають...І беде вам ринок..Тільки от побачите, наскільки він буде європейським і цивілізованим...Одна справа торгувати будинком, коли все стабільно і є бабло...Інша справа - коли в ньому пожежа...І він горить)) |
|
|
|
|
|
2020-02-11 14:37 |
Python, а тепер питання - ви закон читали, який зараз пропонується?
Наприклад, в одні руки можна буде придбати не більше 8% в межах області та до 35% – у межах громади. Тобто всю землю навколо села ніхто скупити не зможе.
Плюс діятиме обмеження, що в межах країни не можна придбати більше ніж 10 тисяч гектар в одні руки.
А право продавати і купувати землю матимуть лише українські громадяни та українські компанії, засновані виключно українцями.
Що з переліченого Вас не влаштовує?
А що по-вашому робити з агрохолдингами, які вже зараз володіють по 50-100 тисяч гектарів? Розкуркулювати? Вони теж мають володіти не більше, ніж 5-6 га? |
|
|
|
|
starlost VIP
|
2020-02-11 14:44 |
Tarasyk написано: | Поясність, чому Ви хочете утискати мене в правах і далі обмежувати мене у можливості купити землю і створити там господарство? |
ой тільки не треба того божевілля, бо його можна пустити в реверс.
я ще був маленьким, десь під кінець 90 по сусідстві(знайомі) продали квартиру 4х кімнатну (хоч рахувалась як 5) за копійки(звична ситуація яка в нас тут була, а ще обмінювались квартирами), вистачило сплатити трохи боргів, повернутись в село що поблизу і пожити ще трошки - в результаті пшик. запам'ятав бо батьки згадували ще не раз, що їм не варто було таке робити.
з землею буде щось схоже, дуже сумнівно що буде "ринкова" 5 за гектар, поки запустять ринок економіка ще більше впаде. ті хто продадуть мало що матимуть, а ті хто скупить матимуть гарний капітал в майбутньому, як та квартира 4х кімнатна котра зараз коштує в рази дорожче. |
|
|
|
|
|
2020-02-11 14:46 |
qwasasqw написано: | Ну типу по закону ви маєте право отримати ділянку в розмірі 2 га.. Безплатно, якщо я не помиляють |
Якщо вона є. Вільної землі в моєму районі немає. В сусідніх - теж. Можливо, це питання можна вирішити за подомогою хабарів, починаючи від конкретної сільради, де я хочу отримати землю, закінчуючи різними геокадастрами та іншими державними службами, але я не збираюся цим займатися. Плюс ця справа може займати кілька років, бо на кожен запит вони можуть відповідати по кілька місяців. У мене немає на це часу, я хочу просто придбати в іншої людини або в якоїсь компанії, заплатити гроші і за день отримати цю землю. Так роблять у всіх нормальних країнах.
Я розглядаю варіант саду як бізнес. Окупність 2 га набагато менше ніж окупність 5-6 га і воно того не варте. А час іде. Сад починає плодоносити і окупатися лише за 3-5 років. Поки я отримаю якийсь прибуток з перших 2 га, пройте 3 роки, за які той же самий сад міг би вирости на 5 чи на 10 га і приносити значно більший прибуток. |
|
|
|
|
starlost VIP
|
2020-02-11 14:51 |
Tarasyk написано: | А як ви плануєте піднімати рівень життя, якщо не даєте можливість людям вільно розпоряджатися їх власністю, створювати нові господарства і нові робочі місця? Ви ж сам собі суперечите. |
яж вже писав, легше бо зараз та собака полізе, мабуть до вас не дійшло я не проти продажу, а проти умов в які цей ринок можуть запхати.
Tarasyk написано: | а тепер питання - ви закон читали, який зараз пропонується? |
ці нові умови здебільшого за рахунок протестувальників. наскільки я пригадую вас влаштовували і початкові умови.. аж підозріло, враховуючи ваші слова про продажність сво та по.. |
|
|
|
|
|
2020-02-11 14:53 |
starlost, це ж проблеми ваших знайомих, правда? Чому ви перекладаєте їх проблеми на всю країну? Якщо людина не може заробити собі на життя, ви ж не влаштовуєте її силоміць на якусь роботу і не тримаєте її там, щоб не вмерла з голоду, правда? От земля виглядає саме так. Якщо вона непотрібна людям, то яке ви маєте право не дозволяти людям її продати? |
|
|
|
|
starlost VIP
|
2020-02-11 14:53 |
Tarasyk написано: | Так роблять у всіх нормальних країнах. |
хоча хто зна може поволі доходе, бо ми не зовсім нормальна |
|
|
|
|
|
2020-02-11 14:55 |
starlost, я за ринок землі на будь-яких умовах і з будь-якими обмеженнями. Мене влаштовували колишні 100к гектар в одні руки. Але я не проти і 10к в одні руки. Я навіть не буду проти 1000 га в одні руки, аби лише запрацював ринок і в людей настало прозріння, що кінець світу не настав. |
|
|
|
|
starlost VIP
|
2020-02-11 14:56 |
Tarasyk
у вас знову та собака лізе)
ну дивіться, це не конкретно в них це у більшості, але нехай, я вашу позицію зрозумів вас цікавить лише власна кишка |
|
|
|
|
|
2020-02-11 15:04 |
Саме так, я капіталістичний індивідуаліст. Я за максимальні свободи і можливості для кожного громадянина країни. А також за еволюцію, природний добір і просто за здоровий глузд. Якщо людина має землю, але не хоче і не може нею розпоряджатися, то нехай має можливість її продати. Якщо вона потім про це жалкуватиме - це вже її особисті проблеми. Ми всі дорослі люди, кожен має власний інтелект і несе відповідальність сам за себе. Якщо в людини немає клепки в голові продумати свої дії на 3 кроки вперед, то значить має працювати природній добір. |
|
|
|
|
Arsenfpu Відео Гуртом - фільмокрай
|
2020-02-11 15:09 |
Tarasyk
Все наче й так, але мільйонам людей подібна дика приватизація зламала життя у 90-х... |
|
|
|
|
|
2020-02-11 15:17 |
От дивіться, простий приклад, в 2007-2008 році всі нагребли халявних валютних кредитів. А потім гривня обвалилися з 5 до 8. Хто в цьому винен? І хто за це несе відповідальність? Держава чи самі громадяни, які брали кредити? Чи мала держава забороняти громадянам брати валютні кредити, зважаючи на ризик світової фінансової кризи і обвалу гривні? Адже люди після цього стали вдвічі біднішими, і мали тепер роками реструктуризувати і повертати ці кредити банкам. Давайте держава і це заборонить або накладе мараторій, адже це ж так добре, це ж піклування про людей, щоб вони раптом не понесли збитків і не збідніли ще більше. Чи може це все ж таки відповідальність самих людей і вони самі мають оцінювати ризики і брати на себе відповідальність за свої рішення?
Додано через 4 хвилини 14 секунд:
Або підемо ще далі - давайте накладемо мараторій на підприємництво. Адже це теж ризик. Наприклад, дюдина починає свою справу, вкладає власні гроші, гроші своєї родини, родичів, друзів, може навіть бере кредит в банку, а потім бац, і ця справа не вдається, бізнес закривається, людина терпить збитки і залишається боржником, продає особисту власність, щоб розплатитися з боргами.
Так давайте держава і це заборонить, адже це ж теж буде піклування про людей, і вбереження їх від різних ризиків. Зробимо так, щоб люди не могли розпочинати бізнес і таким чином не могли втрачати власні гроші чи власність! Хіба не класна ідея? |
|
|
|
|
qwasasqw VIP
|
2020-02-11 15:21 |
Tarasyk написано: | Я за максимальні свободи і можливості для кожного громадянина країни. |
Впізнаю філософію Айн Ренд) Знаєте в чому "похибка"?) В тому, що таке можливе тоді, коли суспільство до цього готове...У нас ще декілька років тому фракція комуністів була в Раді))
Припустимо, я - естет, і люблю красу і гармонію...Люблю коли чисто, спокійно і безпечно...Люблю, коли стоять скляні зупинки, коли горять ліхтарі, місячної ночі, коли можна залишити своє майно за межами свого приватного простору і повершувшись через годину-другу - побачити його на місці))) Тільки я живу серед людей, які не готові до такого...Які справляють нужду в середмісці, відригують, матюкаються, напиваються і трощать вітрини, розбивають камінцями лампочки, відхаркують на тротуар мокротиння, смітять, викидають тліючі недопалки в клумби з живими квітами, нищать ліфти в новобудовах і тд))) Я то готовий до максимальної культури і цивілізованості...Але чи готове суспільство до такого)) Це питання... |
|
|
|
|
|
2020-02-11 15:35 |
Arsenfpu написано: | Все наче й так, але мільйонам людей подібна дика приватизація зламала життя у 90-х... |
Ви ще згадайте ощадні книжки. В моєї родини там згоріло грошей, яких би вистачило на нову автівку, якщо не на цілу квартиру. Але що з цього? Що було, те загуло. Треба просто жити далі і заробляти нові гроші. Це був їх вибір і їх відповідальність. Вони могли витрачати їх на якісь відпочинки, санаторії чи на ту саму автівку, але багато працювали і все відкладали на книжки.
Додано через 10 хвилин 11 секунд:
qwasasqw, суспільство - це людина. Воно дорослішає. Якщо ви дитину у всьому обмежуєте, все їй забороняєте і замість неї приймаєте усі рішення - вона в дорослому віці стане самостійною і відповідальною? Ні. Вона навіть в 30-річному віці буде лишатися дитиною. Але якщо ви з дитинства привчаєте людину до відповідальності за власні вчинки і дії, то вона дуже швидко дорослішає і починає брати на себе відповідальність ще з підліткового віку. Так і з суспільством. Чим швидше дати йому свободи і привчати до власної відповідальності за свої дії і наслідки, тим швидше воно подорослішає і усвідомить це.
Так, люмпени, алкоголіки, наркомани є в будь-якому суспільстві, але ви ж чомусь не пропонуєте, наприклад, заборонити продаж алкоголю чи цигарок. Сподіваюся, самі розумієте, що це не ефективно і ні до чого не призведе. Зате природний добір ефективний. |
|
|
|
|
don pedro Попереджень: 1
|
2020-02-11 15:45 |
qwasasqw написано: | В тому, що таке можливе тоді, коли суспільство до цього готове |
Я про неготовність українського суспільства до цілком звичайних речей чую вже багато років.
Tarasyk
Я абсолютно за ринок землі. Але мене, по перше, цікавлять подробиці ринку, а по друге, я непокоюсь, що українці можуть отримати від ринку землі так само багато "вигод" як приватизації зразка дев'яностих років, коли майно перетекло до лап бандитів і олігархів, або взагалі було знищене. І, оскільки, ми маємо при владі тих , кого маємо, боюсь, що нічого доброго від продажу землі тут і зараз не вийде. |
|
|
|
|
Python VIP
|
2020-02-11 15:56 |
Tarasyk написано: | Наприклад, в одні руки можна буде придбати не більше 8% в межах області та до 35% – у межах громади. Тобто всю землю навколо села ніхто скупити не зможе. |
35% придбає чоловік, ще 35% запише на дружину, ще 30% візьме на себе теща — ось вам і 100% в одних руках. Нічого складного ніби.
Подібним чином і всю область можна розподілити між своїм клубом...
А ще додаймо політику укрупнення громад, коли до громади входить декілька сіл чи міст — купити село в цих умовах цей закон не забороняє.
Ні, в одних руках має бути не відсоток від села чи області (що саме по собі вже звучить дико і регулює скоріш взаємини всередині олігархічного клубу, ніж справді когось обмежує), а одиниці гектарів — не більше. |
|
|
|
|
|
2020-02-11 16:15 |
Python, повторю питання - а що по-вашому робити з агрохолдингами, які вже зараз володіють по 50-100 тисяч гектарів? Розкуркулювати? Вони теж мають володіти не більше, ніж 5-6 га?
Якщо ви обмежите ринок, що в одні руки 5 га, то ви ж розумієте, що будь-які холдинги просто закриються і звідси підуть, бо їм економічно невигідно тоді обробляти землю, тримати техніку, сотні робітників і т.п. А це призведе до величезних скорочень, безробіття та ще й збитків країни від експорту с/г продукції, адже експорт зернових зараз займає перше місце в структурі українського експорту. Що ж в цьому хорошого для України?
Додано через 8 хвилин 18 секунд:
Python написано: | 35% придбає чоловік, ще 35% запише на дружину, ще 30% візьме на себе теща — ось вам і 100% в одних руках. Нічого складного ніби.
Подібним чином і всю область можна розподілити між своїм клубом... |
І ще одне питання - а що зараз заважає зробити їм так само? Вони ж зараз можуть орендувати всю землю навколо села чи в ОТГ без жодних обмежень, і робити на ній що завгодно. Чим це краще, ніж якщо вони її зможуть просто придбати, якщо захочуть (а вони не хочуть, бо їм це не вигідно, адже коли відкриється ринок землі, то зростуть ціни не тільки на продаж, а ще й на оренду, саме тому вони так активно проти цього протестують). |
|
|
|
|
Python VIP
|
2020-02-11 16:17 |
Tarasyk написано: | Python, повторю питання - а що по-вашому робити з агрохолдингами, які вже зараз володіють по 50-100 тисяч гектарів? Розкуркулювати? Вони теж мають володіти не більше, ніж 5-6 га? |
Для розкуркулення вони занадто великі — це не багатодітна родина, де можна всіх хутенько на поїзд і в Сибір, а земельку у власність колгоспу (до речі, теж варіант монополізму насправді)...
Оскільки придбано цю землю (якщо вона у власності, а не орендується) в обхід закону, то має бути суд. Далі, залежно від законодавчого поля та рішення суду, націоналізація, демонополізація, зобов'язати агрохолдинг продати зайву землю (у т.ч., можливо, й вам на садочок), розбити агрохолдинг на окремі підприємства з володіннями по 5-6га... |
|
|
|
|
|
2020-02-11 16:17 |
don pedro, ну є ж поточна версія законопроекту, можна почитати подробиці. Що саме вас там непокоїть? |
|
|
|
|
qwasasqw VIP
|
2020-02-11 16:20 |
Tarasyk
Станом на зараз 10 тис в одні руки - це коли чоловік і дружина беруть по 10 тис...Їхні 3-є дітей - це вже 50 тис.. Ще є бабусі-дідусі-тьоті-моті...- це вже є 100 га на сім'ю...Далі в хід ідуть дружини або чоловіки дітей.. Їхні мами-тати; діди-баби; тьоті-моті..Це вже 150-200 тис га ...Далі вступають в дію підставні особи)
Через 4 роки і 3 міс, - це все буде націоналізовано і розкуркулено)))) |
|
|
|
|
|
2020-02-11 16:21 |
Python написано: | розбити агрохолдинг на окремі підприємства з володіннями по 5-6га |
Добре, а поясність, в чому буде різниця між 1 агрохолдингом, який прозоро володітиме цією землею і сотнями афілійованих дрібних конторок? Розбити щоб що? Яка з цього вигода і для кого? Що в результаті принципово зміниться? |
|
|
|
|
Python VIP
|
2020-02-11 16:24 |
Tarasyk написано: | І ще одне питання - а що зараз заважає зробити їм так само? Вони ж зараз можуть орендувати всю землю навколо села чи в ОТГ без жодних обмежень, і робити на ній що завгодно. Чим це краще, ніж якщо вони її зможуть просто придбати, якщо захочуть (а вони не хочуть, бо їм це не вигідно, адже коли відкриється ринок землі, то зростуть ціни не тільки на продаж, а ще й на оренду, саме тому вони так активно проти цього протестують). |
Слухайте, якщо на орендованій землі можна робити взагалі що-завгодно, то чому ви досі не розжилися на той свій садок? Тому, виходить, що-завгодно робити на орендованій землі, як мінімум, незовсім законно. Якщо орендатор-монополіст почне активно виживати людей із села, то вони з ним розірвуть контракт за першої ж нагоди. Якщо це робитиме власник-монополіст — та будь ласка, можна і дорогу до села переорати, наприклад, щоб люди швидше потікали (бо хто оце буде судитися з тим, у кого той суд у кишені?), а тоді й колишні двори та городи засіяти соняшником... |
|
|
|
|
|
2020-02-11 16:31 |
qwasasqw, ви знайомі трішки з економікою і зокрема фінансами? Знаєте, що відбувається з цінами, якщо попит різко зростає? Вони також зростають.
Тобто якщо десь в селі хтось починає скуповувати землю, як ви кажете десятками тисяч гектарів, то ви розумієте, що кілька перших десятків або сотень гектар він купить дешево, наступні кілька сотень - дорожче, потім ціни зростуть більше, потім ще більше, потім ще і ще, а потім настане момент, коли ціна буде настільки високою, що купувати землю для цього олігарха буде економічно не вигідно.
По-друге, добре, нехай всупереч будь яким економічним принципам, законам і здоровому глузду наші олігархи скуплять всю нашу земельку. Що потім? Вони її з’їдять? Вони по ній самі на комбайні будуть їздити? Що далі? Ну хтось щось скупить, хтось не скупить, що з того? Чим та ситуація буде гіршою, за нинішню? Все одно вони найматимуть людей, які там працюватимуть і отримуватить зарплату (так само як і зараз). Все одно вони платитимуть податки в державний бюджет від продажу сировини (так само як і зараз). Усе буде точно так само. Тільки тоді ще й у звичайних людей буде можливіть купити землю і на ній працювати. А в інших - з’явиться можливість нарешті її продати за вигідною ціною. Win-win. |
|
|
|
|
qwasasqw VIP
|
2020-02-11 16:41 |
Tarasyk написано: | найматимуть |
Або не найматимуть..А буде автоматизаціїя...І вийде не "виграв-виграв", як у Стівена Кові, а як завжди у нас відбувається..Якби наш нарід не працював мільйонами на малих фермерських г-вах у Польщі - я б з вами погодився.. Все розпродати - бабло вивести за кордон, а звідси витягувати сировину, яку наші ж заробітчани оброблятимуть і формуватимудь додаткову вартість для зарубіжних країн...Єдиний мінус цієї концепції - це те, що для такої моделі економіки потрібно 10-15 млн населення.Не 42 ... А ще бажано десь подіти з десяток-півтора млн голодних пенсів, яким через 10-20 років нікому буде пенсії платити.. |
|
|
|
|
Ваш часовий пояс: GMT + 2 Години
|