"Країна" запитала у депутатів, якою має бути зарплата українців, щоб забезпечити гідне життя.
Опитування депутатів опублікований в Tiktok "Країни"
Депутат партії ОТЗЖ Василь Німченко назвав конкретну цифру, якою на його погляд досить, щоб забезпечити гідне життя.
"Я думаю, що на сьогоднішній день має бути 36,5 тис. Грн - це на сім'ю з трьох осіб", - зазначив Німченко.
Антон Яценко, депутат партії "Батьківщина" також назвав конкретну суму.
"На європейському рівні не менше тисячі євро", - повідомив Яценко.
А ось депутат фракції "Слуга народу" Марія Мезенцева, посилається в своїх відповідях на розрахунок Кабміну, але вважає, що суми 5000 гривень недостатньо.
"Ми дивилися останні розрахунки Кабміну і бачили громадське опитування на вулиці Києва. Ми чули суму 5000 грн, але все одно я думаю, що цього недостатньо, враховуючи, що комунальні платежі у нас ростуть ", - заявила Мезенцева.
Ілля Ківа, народний депутат від партії "ОТЗЖ" відповів на питання лаконічно.
"Для того щоб дійсно можна було жити в цій країні, сьогодні, я думаю, прожитковий мінімум має становити 22-24 тисячі гривень", - вважає Ківа.
Глава партії "Голос" Кіра Рудик назвала приблизну суму і розповіла, що за їхніми підрахунками цього буде достатньо, щоб забезпечувати гідне життя не тільки собі.
"Приблизно 20 тисяч гривень, ми підраховували - така повинна бути зарплата, якої буде достатньо для того, щоб дійсно забезпечувати гідне життя не тільки собі і своїй родині, але також і допомагати трохи батькам"
Екс-депутат фракції "Слуга народу" Гео Лерос замість відповіді, вирішив сам поставити запитання журналістів.
"А що у вашому розумінні гідно жити?", - запитав Лерос.
Нещодавно виключений з фракції "Слуга народу" депутат Євген Шевченко вважає, що українці повинні отримувати європейські зарплати.
"Якщо ми прагнемо в Європу і про це декларуємо, то середня зарплата в Європі 1200 євро. Ось цю заробітну плату повинні отримувати українці ", - заявив нардеп.
Депутат фракції "Слуга народу" Данило Гетманцев також назвав суму, якої буде достатньо, щоб забезпечити собі гідне життя.
"Якщо ми говоримо про гідне життя і середню зарплату в Україні, то напевно вона повинна бути десь в районі 1000 євро", - стверджує Гетманцев.
А ось його колега по фракції і глава профільного комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова вважає, що на фізіологічному рівні 5000 гривень цілком достатньо.
"На сьогоднішній день на фізіологічному рівні, я вважаю, що цей рівень повинен бути 5-5,5 тисяч гривень. Але я орієнтуюся нема на фізіологічний рівень прожиткового рівня, а на соціальний чи національний, і вважаю, що він зараз повинен становити не менше, ніж 43-50% від середньої зарплати, що означає, що він повинен бути на рівні 6-7 тисяч гривень ", - вважає Третьякова.
Депутат партії "Європейська Солідарність" Володимир В'ятрович вважає, що у всіх різні можливості і вимоги, але суму все ж назвав.
"Думаю, десь 30 тисяч гривень", - повідомив народний обранець.
Народний депутат Вадим Новинський стверджує, що заробітна плата повинна відповідати стану нашої економіки.
"Щоб забезпечити гідне життя українцеві, я думаю, що точно не менше 20-22 тисяч гривень", - повідомив Новинський.
Досить обтічно і без конкретних цифр відповів на питання депутат фракції "Слуга народу" Роман Грищук.
"Вона (зарплата - Ред.) Повинна бути гідною. У кожного свої запити на життя. Важливо, щоб людина отримала ту зарплату, яка дозволить йому гідно жити. Для кожного це по-різному. Головне, щоб людина отримала ту суму, яка йому буде комфортною для життя ", - розповів нардеп.
Ірина Верещук народний депутат від фракції "Слуга народу" вважає, що потрібно звернути увагу на рівень пенсії і вийти хоча б на мінімальний рівень.
"Давайте я почну з того, якою має бути пенсія, бо заробітна плата залежить від людини: хтось вчиться більше, хтось вчить мови, хтось себе покращує, змінюється і має можливість.
А пенсіонери це найменш забезпечені люди, яким потрібна наша з вами допомога, але, на жаль, вони її не отримують. Тому я вважаю, що мінімальна пенсія повинна бути на сьогодні мінімум 5 тисяч гривень. Якщо ми вийдемо з цього мінімуму і будемо рухатися далі, то заробітна плата також знайде свій мінімум, тому що для вас можливо вистачить 20 тисяч гривень, коли ви живете в регіоні, в районному центрі, але в Києві цих 20 тисяч гривень точно недостатньо, то є все в порівняння. Зарплата - це питання до нас з вами працездатних, але пенсія - це питання до нас, до держави ", - резюмувала Верещук.