Складіть кожен свій пазл.
- Вірус ковід19 існує
- Він викликав пандемію
- Пандемія - це епідемії в багатьох країнах, а не масовий мор і вони не посилюють ефект один одного.
- Ковід19 - респіраторний вірус.
- Респіраторні віруси передаються повітряно-крапельним шляхом.
- Кожен вірус має певні рецептори в організмі, до яких він тропен і через які він проникає.
- Респіраторні віруси проникають через рецептори дихальних шляхів
- Де вірус проник - там і будуть первинні симптоми після інкубаційного періоду.
- Ковід19 викликає захворювання органів дихання.
- Якщо вірус впроваджується через кишечник - буде діарея головним ведучим симптомом. Якщо вірус впроваджується через слизову оболонку очей - буде кон'юнктивіт. Якщо вірус впроваджується через носоглотку - буде фарингіт, тонзиліт.
- Вірус ковід19 викликає бронхіти, пневмонії. Він впроваджується через дихальні шляхи.
- Вірус - НЕ живий. Це РНК в оболонці.
- Респіраторні віруси не можуть "жити" поза організмом.
- У вірусів немає "живучості". У них вірулентність, тобто здатність заражати організм.
- Респіраторні віруси здатні заражати повітряно-крапельним шляхом, тобто при розмові, кашлі, чханні від хворої людини при безпосередньому контакті з хворим.
- Респіраторний вірус, що впав на землю, предмети, одяг, інше - не здатний злетіти і потрапити в дихальні шляхи. Він втрачає вірулентність, хоч сто років там нехай лежить.
- Віруси не мають ніжок, лапок, джгутиків - вони не повзають по тілу людини.
- Респіраторний вірус, що потрапив в рот через руки, їжу не переміщається в трахею, а переміщається в шлунок і гастрит не викликає. Нічого не викликає, бо там немає для нього рецепторів.
- При ковід19 вкрай рідко спостерігається рідкий стілець, але не діарея.
- Не всі респіраторні віруси можуть проникати через слизову оболонку очей, а тільки ті, до яких є там рецептори.
- Рецептори ковід19 - це АПФ, вони знаходяться в дихальної та серцево-судинної системи.
- фактром ризику до захворювання ковід19 - ті ж, що і для захворювання на грип, крім дітей.
- Фактор ризику означає більшу ймовірність захворіти.
- Імовірність - ступінь (відносна міра, кількісна оцінка) можливості настання деякої події.
- Британські учьоние в черговий раз підтвердили статус "британських учьоних"
- Ніколи жодна пандемія не викликала одномоментне зараження 80% населення. Навіть "іспанка" викликала захворювання у 30% (під час війни, голоду, антисанітарії і депресії) і протягом двох років.
- Летальність від ковід 19 завищена з об'єктивних і суб'єктивних причин і становить не більше 1% або менше.
- Італія офіційно "попалили" на штучному завищенні кількості померлих від ковід19, включаючи туди ВСЕ причини смерті від інших хвороб, і це підтверджено.
Мета - отримання більше грошей від Євросоюзу на боротьбу.
- З усіх політиків найрозумніше виявився Трамп і зрозумів, що гра не варта свічок, ризики перебільшені, а мета не виправдовує засоби.
- Кількість ідіотів в світі стабільно - 95%
- Більшість населення - тупе неосвічене стадо, яке не здатне до критичного мислення і необучаемость.
- Мити вулиці хлоркою, де немає чуми і не ступала нога хворої людини - це кретинізм.
- Мити вулиці з хлоркою за мільярд гривень в тиждень - це талант і ділові якості.
- Якщо восени списав гроші на снігоприбиральні роботи, а снігу взимку не випало - мій вулиці з хлоркою навесні.
- Якщо міністр охорони здоров'я старий бездарний керівник і совок, то його нічим не виправити - він буде діяти старими совковими бездарними методами.
- Заявити, що в Україні не вистачить місць у лікарнях для важкохворих, які очікуються в результаті масовості і жертв буде багато, а потім заявити, що всіх легких хворих і підозрюваних будуть насильно класти в стаціонари - це дивує.
- Заявити все це і виділити на стаціонари охуліард мільйонів гривень - це не дивує, це талант старого господарника, бо ліжко-місця рулять.
- ВООЗ і ООН обіцяють виділити Україні грошей на боротьбу з епідемією. Якщо епідемії немає, її потрібно створити - старе вічне правило міцних господарників МОЗ.
- Чим більше хворих в стаціонарах, тим більше грошей - це закон вітчизняної і по ходу світової медицини. Перевірено "епідемією" холери особисто.
- Дякую всім, хто поруч і підтримує.
- Дурні люди, ви можете стрибати скільки завгодно - цим ви тільки підкреслюєте свою нікчемність - ваша думка нікого не цікавить.
Отже, профілактика коронавирусной інфекції, заходи безпеки і самоізоляція.
Для розумних і для своїх.
Чужі, упоротие і тупі можуть біснуватися і підвищувати мені самооцінку.
Виходячи з усіх наявних даних про шляхи передачі, основні симптоми і відомостей про групу інших коронавірусних інфекцій, які давно вивчені і яким теж прогнозували стати бичем людства, але немає - ковід19 відноситься до респіраторних вірусів, що передаються повітряно-крапельним шляхом, тобто безпосередньо від хворого або зараженого
тобто безпосередньо від хворого або зараженого, але безсимптомного людини, при розмові, кашлі і чханні (якщо він є, але рідко).
Взагалі, коронавірус виявлений у всіх фізіологічних рідинах хворої людини і навіть у фекаліях, але це як наслідок розносу його по організму людини вже після зараження, з початком клінічних симптомів і це не означає, що зараження їм відбувається через всі можливі органи і слизові. Вірус де увійшов, там і відбувається його реплікація і накопичення, і там і будуть клінічні прояви після інкубаційного періоду.
Про контактно-побутовому шляху я писала вже, але повторю, що цей шлях більше властивий для кишкових інфекцій і паразитарних, хоча там основний шлях все ж фекально-оральний: їжа, вода, ну і руки. Контактно-побутовий - це через предмети і речі. Через посуд загальну ту ж.
Але контактно-побутовий шлях, яким можуть передаватися деякі інфекції - це не основний, а як би випадкові, непрямі, оскільки доза інфекції, тобто, кількість вірусів або мікробів набагато менше на предметах, ніж в забрудненій фекаліями їжі (якщо кухар хворіє, але НЕ миє руки) або в мокроті хворого на грип.
Навіть для дифтерії, яка теж повітряно-крапельна, але у неї є контактно-побутовий шлях передачі, він не грає істотно ролі в розвитку епідемій, оскільки дуже рідкісний. Контактно-побутовим шляхом можна заразитися в дуже скупчених колективах, де антисанітарія - це в основному дитячі, і де діти облизують ложки один одного, п'ють з одного посуду, відкушують від одного шматка. І то, таким шляхом заражаються вкрай мало дітей, навіть при таких умовах, і епідемій в колективі не виникає, а максимум пару випадків. Так може передаватися скарлатина, ангіна (стрептокок), мононуклеоз той же, вірус Коксакі.
Ось вірус Коксакі дуже показовий у тому плані, про що я пишу вже стільки все останні дні.
До нього є рецептори практично скрізь, крім статевих органів, тому він може передаватися усіма шляхами: і повітряно-крапельним, і побутовим - через посуд і предмети, і фекально-оральним. Тому і клініка у нього настільки різноманітна: він може і кишкові симптоми викликати - діарею, і Герпен-ангіну (горло), і кон'юнктивіт, і стоматит, і захворювання верхніх дихальних шляхів, і інше - в залежності, де були вхідні ворота.
Я спеціально звертаю вашу увагу на ці подробиці, щоб це була не просто інструкція тупа по пунктам, а ви розуміли механізми і були більш грамотними, ніж решта, відстале і дрімуче населення.
Так ось.
Ковід19 - це респіраторний вірус, оскільки вражає органи дихання (бронхи, легені), а у дітей і трахею (трахеїти при легкому перебігу). Свідоцтва, що при ковід19, бувають кон'юнктивіти є, але таких випадків дуже мало і в основні симптоми кон'юнктивіт не входить, тому говорити переконливо про передачу через очі, тим більше, якщо там немає рецепторів, можна тільки дуже імовірно, і то з натяжкою. Так само і з кишковими симптомами - бувають, але рідко. І вже якщо вірус потрапив через рот, то кислота в шлунку для нього згубна (а писали вам "грамотні люди", що воду пити, щоб "змивати вірус зі рота в шлунок", а ви сміялися?)), Але не в воді тут справа і кожні 10 хвилин пити не потрібно)
Тому, заходи профілактики при ковід19 - точно такі ж, як і при грипі.
І вам спочатку давали саме такі, осудні, рекомендації: уникати контактів, при перших симптомах надягати маску, мити руки після відвідування публічні місць або обробляти антисептиком, якщо ніде помити. Чи не одночасно мити і обробляти, а ЗАМІСТЬ. Або те, або інше. Є вода з милом - моєму. Немає води - ви десь не вдома - обробіть. Все, як раніше.
Ви в поїзд хіба не брали ніколи антибактеріальні серветки або САНІТАЙЗЕР якийсь? Це просто правила звичайне, нормальної, повсякденної гігієни.
Але потім щось пішло не так. І хтось виявив "виживання" до п'яти днів. Мені Інтер, як вони це робили і як з'ясували, ччто цього вірусу саме пяять днів? Він щоденник вів ?, як іронічно сказала колега-епідеміолог у відповідь на "виживання". Можу припустити, що брали просто вірус і поміщали його з спеціальні лабораорние умови, а потім спостерігали, поки він зруйнується. Сумніваюся, щоб їм когось навмисно заражали для провверкі вірулентності.
Це просто комусь нєфіг було робити, як і у випадку з "виживанням" ВІЛ в шприці. Нагадайте - розповім про це.
А ймовірність заразитися ковід19 через предмети, одяг та інші поверхні мізерно мала і передбачувана, як зазвичай під час епідемій.
Це як і з "побутовим" сифілісом, хто знає про що я.
Так, лікарям потрібен захист, бо вони там в атмосфері з коронавируса знаходяться і це ЗВИЧАЙНІ заходи профілактики при інфекційних вспищках для медперсоналу.
А якщо ви не перебуваєте серед десятків хворих, то вам не потрібен скафандр, окуляри і протигаз.
Я хочу ще один момент уточнити, бо здогадуюся, що люди плутаються в ньому. Контактно-побутовий шлях і близький контакт, про який говорять, що високий шанс заразитися - це трохи різне.
Близький контакт - це якщо ви тісно
Близький контакт - це якщо ви тісно спілкуєтеся з людиною - живете разом, сидите в барі, інше. Тобто, якийсь час перебуваєте в безпосередній близькості, ближче, ніж на метр-півтора.
Тому і хворіють насамперед родичі або знайомі. Або депутати в Куршавелі, де мабуть, одна дівчинка на всіх була, але це залишиться загадкою, хто там з ким близько контактував)
Тому, якщо ви не хворі і немає хворих у вас в будинку, ви дотримуєтеся звичайні заходи профілактики, як при епідемії грипу.
- Удома ви себе ведете, як зазвичай: НЕ обробляєте руки антисептиком кожні дві години, до екземи (про це теж якось напишу, як приклад упоротості і ризики при частому застосуванні САНІТАЙЗЕР), НЕ миєте все з хлоркою, НЕ спалюєте і не обробляєте упаковку від продуктів з магазину, НЕ стоїте під кварцовою лампою, повернувшись з нього, півгодини, НЕ кварцуете приміщення і т.д. Тобто, НЕ ведете себе, як параноїк і неврастенік.
- На вулиці шансів заразитися мало. Тільки в транспорті, де битком і їхати годину. Для передачі інфекції потрібен час, ну хоч якесь - зупинитися і поговорити з людиною, при цьому близько, а не просто махнути рукою або кивнути, проходячи повз. Тому маска вам на вулиці не потрібна. Але хочете - носите, якщо так спокійніше. Не потрібно мені зараз китайців сюди - у них це культурна традиція така.
Але під час масової епідемії, носіння маски УСІМА і СКРІЗЬ - трохи допомагає знизити ризик зараження. Бо доза інфекції, яку може виділяти потенційний хворий, буде нижче.
- Тому, в магазин, де є люди ще, ви ходите в масці, тим більше скоро змусять всіх і всюди і виходу у вас не буде, навіть якщо ви сміливий і впевнений. Важко боротися з масовим психозом в поодинці - подивіться на мене - я б теж зараз краще смішні картинки постила і не мала той потік лайна і загроз, котори зараз ллються. Таке.
- Прийшовши з вулиці НЕ потрібно обробляти взуття хлоркою. Просто залишите її в передпокої, як зазвичай. І верхній одяг вибивати не потрібно. Це взагалі тупість. Якщо припустити, що вірус передається контактно-побутовим шляхом, то як раз витрушування і підніме в повітря з пилом той коронавірус, який на куртці осел і ви його вдихнете, якщо ви не в респіраторі.
Коротше, нерозумно все це.
- Прийшовши з вулиці, вам потрібно просто помити руки, як ви робите це завжди. Не потрібно мити при цьому голову і обробляти її з хлоркою.
- Не ходіть до бабусь і батьків у гості зараз, бо вони ж почнуть нити, що нудно і запрошувати на вареники і пиріжки. Будьте морально стійкими і строго скажіть: Ні.
- Гуляти в парку можна, якщо їх ще патрулі не заблокований, але вночі, бо зараз почнеться, що я змушую людей виходити з самоізоляції і піддаю ризику. А взагалі, марення такий на заборону гуляти. Похилого віку і дітям потрібне повітря і рух. Ми їх вбиваємо, ви розумієте?
- Що забула згадати - питайте.
- Будь-які коментарі не по темі, посилання, марення і розповіді про мою некомпетентність - будуть видалятися, щоб не засмічували ефір і щоб люди могли нормально задати питання.
Тому не намагайтеся, упоротие.
Краще дайте відповідь мені на запитання:
Чому ніколи, ні за яких епідеміях останніх ста років, гроші не були шляхом передачі інфекції?
А це ж - самий распространеений, найпростіший і очевидний контактно-побутовий спосіб передачі.
Ніхто навіть кишковою інфекцією через гроші не заражався, не кажучи про респіраторної.
Або ви зараз тільки картою розраховуєтесь, і обробляєте її спиртом?
А, і так - маску на промежину не забудьте надіти - там теж слизова, а раптом через труси коронавірус проникне і заразить? І обробити спиртом не забудьте.
Загалом, психіатрів буде багато роботи.
А пишу я тому, що розумію, як зараз важко адекватним людям не розгубитися і не впасти в тривогу або паніку, разом з усіма.
Бо реально вантажить і я знаю, що ви всі відчуваєте.
Тому я взяла на себе роль морально-психологічного забезпечення.
Н.Ніколаева