Автор |
Повідомлення |
ecover.to VIP

|
2025-07-24 00:22 |
|
|
|
|
 |
ivanychkafomin Попереджень: 1

|
2025-07-24 00:33 |
В Україні виросло покоління, яке не треба вмовляти або мотивувати відстоювати себе та свої свободи
Прірва між двома світами
Вчора ввечері я стояв на площі біля театру Франка і зловив себе на думці, що в Україні виросло покоління, яке не треба вмовляти, закликати або мотивувати відстоювати себе та свої свободи. Серед тих, хто прийшов на акцію, було багато зовсім молодих - по 20-22, може, 25 років. Коли ми створювали НАБУ і САП, вони ще ходили в школу. А сьогодні вийшли під дощ, без шуму та героїки, просто тому, що вважають це своїм. І в цьому не було нічого особливо урочистого. Вони не носяться з великими словами, не чекають команд і не бояться виглядати різкими. І вони неймовірно красиві і вільні у своїй щирості.
Але час від часу перед очима спливала інша сцена – зала Верховної Ради після голосування за цей абсурд. Неприховане зловтішання, гидкі нафталінові усмішки і радісні рукостискання Юлії Тимошенко з тими, хто її саджав. Це не було схоже на радість від перемоги. Це була щира насолода посібників від помсти, реваншу та давно забутої звички нагинати через коліно, яку я спостерігав у парламентських кулуарах ще десять років тому.
Між цими двома світами – який стояв під дощем біля Франка, і натискав зелену кнопку у парламентському залі – існує глибока прірва. Вона не про вік і не про статус. Ця прірва про зовсім різне розуміння справедливості, відповідальності й держави. Для одних – це країна, яка має майбутнє. Для інших – територія, з якої треба встигнути взяти все, поки можна.
На жаль, попри позицію громадянського суспільства та чіткі сигнали міжнародних партнерів закон, який знищує незалежність НАБУ і САП, набере чинності. Вже завтра низка резонансних справ будуть передані іншим органам, бюро втратить свою незалежність, а обшуки без ухвали судів можуть стати загальною практикою.
Нам як країні це точно не допоможе. В Єврокомісії вже розцінили ухвалення цього закону як відкат у виконанні рекомендацій для статусу кандидата, порушення зобов’язань у межах кластеру "Правосуддя" і це може стати перешкодою для переговорного процесу.
Але чи це вже кінець? Думаю, ні. Якщо хоч щось із того, що я бачив сьогодні на площі, залишиться; якщо ці молоді люди не зламаються; якщо у півсотні депутатів залишиться хоч крихта відчуття відповідальності за те, що було побудовано до них, – тоді це ще не кінець.
А лише пауза.
Джерело: https://censor.net/ua/b3564798
Додано через 2 хвилини 52 секунди:
Глава Єврокомісії чекає від України роз'яснень щодо скандального закону про НАБУ
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн обговорила з Володимиром Зеленським ухвалений Верховною Радою закон, який скорочує повноваження НАБУ і САП. Європейська сторона стурбована наслідками змін для незалежності антикорупційних органів України.
Як повідомив представник Єврокомісії Гійом Мерсьє, Брюссель уважно стежить за ситуацією і висловлює серйозну стурбованість. За його словами, НАБУ і САП залишаються ключовими елементами правової системи країни і відіграють критично важливу роль у реалізації реформ.
Цитата: | Президент фон дер Ляєн звернулася до президента Зеленського за роз'ясненнями. Вона підкреслила, що Україна як кандидат на вступ до ЄС зобов'язана дотримуватися принципів верховенства права та ефективно боротися з корупцією. У цьому питанні не може бути компромісів, - зазначив Мерсьє. |
Нагадаємо, 22 липня Верховна Рада ухвалила закон № 12414, який, на думку експертів і міжнародних партнерів України, ставить під загрозу незалежність антикорупційної інфраструктури. Документ дозволяє генеральному прокурору втручатися в роботу НАБУ і САП, перенаправляти справи і давати обов'язкові вказівки детективам і прокурорам.
Крім того, як зазначає автор Соцпорталу, Україна зіткнеться з ризиками євроінтеграції. Україна зіткнулася з критикою з боку Європейського союзу після ухвалення закону, що обмежує незалежність Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).
Комісар ЄС з питань розширення Марта Косс заявила, що ухвалені зміни суперечать зобов'язанням, узятим Україною напередодні переговорів про вступ до Європейського союзу. За її словами, під ударом опинилася одна з ключових реформ, яка була умовою початку євроінтеграційного процесу.
https://socportal.info/ua/news/glava-evrokomisii-chekae-vid-ukraini-rozyasnen-shchodo-skandalnogo-zakonu-pro-nabu/ |
|
|
|
 |
bilyuk Забанено

|
2025-07-24 00:47 |
Родина полковника СБУ Прокопенка купила пентхаус у центрі Києва з терасою вартістю 15 мільйонів піл час війни, - розслідування
Родина полковника СБУ купила елітну нерухомість під час війни
Теща начальника управління Служби безпеки у Хмельницькій області Олексія Прокопенка купила пентхаус площею 179,5 квадратів у столичному ЖК бізнес-класу "Шевченківський" в лютому 2025 року.
Про це йдеться в розслідуванні hromadske, передає Цензор.НЕТ.
Зазначається, що ринкова вартість оселі, що розташована на двох верхніх поверхах новобудови з власною терасою з видом на краєвидом на місто, сягає $360 тис., але теща полковника СБУ Світлана Борис придбала майнові права на неї за 4,5 мільйона гривень.
Також теща Прокопенка у лютому 2025 рок придбала паркомісце в цьому самому ЖК ринковою вартістю майже $40 тисяч. Отже, тільки в цьому будинку Світлана Борис скупила майна на приблизно $400 тис. (більше 16 мільйонів гривень).
Джерело: https://censor.net/ua/n3564951 |
|
|
|
 |
lass25 Частий відвідувач

|
2025-07-24 00:52 |
ua_man написано: | Єрмака - нахуй |
Я б сказав зелену шмарклю (зеленського розстріляти) треба повісити на Хрещатику!
Щоб ніяка сука більше не хотіла красти чуже. |
|
|
|
 |
bilyuk Забанено

|
2025-07-24 01:01 |
"Русня вбиває, влада добиває": в Києві триває акція проти закону №12414. ВІДЕО+ФОТОрепортаж (оновлено)
Ввечері 23 липня в Києві зібралась мирна акція протесту проти законопроєкту №12414.
Про це інформує Цензор.НЕТ.
Джерело: https://censor.net/ua/p3564930
Додано через 2 хвилини 6 секунд:
Хто блокує на толоці посилання з цензор.нет, щоб тобі руки коростою вкрились, їбаний ти підарас-зрадник.
Додано через 5 хвилин 14 секунд:
Зеленський (підар йобаний), рятуючи своїх друзів від тюрми, убив не лише НАБУ і САП. Він убив наш вступ в ЄС, зароблений кров’ю найкращих серед нас, - Шабунін
Очільник Центру протидії корупції Віталій Шабунін розповів, як він ставиться до обіцянок президента Володимира Зеленського про справедливість.
Про це він написав у соцмережі фейсбук, інформує Цензор.НЕТ.
"Розкажу вам історію, як я ставлюсь до обіцянок Зеленського про справедливість. Рівно 5 років тому, я вночі гнався до свого вщент спаленого будинку, де лише Божим чудом не згоріли живцем батьки моєї дружини. Тоді президент Зеленський заявив: "Завдання правоохоронних органів – якнайшвидше розслідувати цей злочин. Доручив Генеральному прокурору та міністру внутрішніх справ взяти розслідування під особистий контроль". Силовики Зеленського не просто нікого не знайшли, вони навіть допитати відмовилися тих, кого знайшли ми. Слідчі і прокурор тупо ігнорували наші офіційні запити з купою доказів", - написав Шабунін.
Керівник ЦПК нагадав, що через пів року його мамі під двері кинули гранату.
Читайте також: "Далі Зеленський спробує знищити вільні медіа", - Шабунін
"А через півроку моїй сліпій мамі під двері кинули гранату. Так само зробили батькам дружини, які на той час тільки-но психологічно відійшли від підпалу. Тих зловмисників (навіть виконавців!) силовики Зеленського, як ви розумієте, теж не знайшли. Сьогодні — через 5 років — так само всю ніч, я буду гнатися зі сходу Харківщини до Києва на терміновий виклик в ДБР. Я так розумію, там мені вручать нову підозру", - пише Шабунін.
Він додав, що Зеленський "рятуючи своїх друзів від тюрми, убив не лише НАБУ і САП. Він убив наш вступ в ЄС, зароблений кровʼю найкращих серед нас".
"Ось так я ставлюся до обіцянок Зеленського щодо справедливості", - підсумував Шабунін. |
|
|
|
 |
Arsenfpu Відео Гуртом - фільмокрай

|
2025-07-24 07:17 |
bilyuk
Це вас петро мальдівський так матюкатися навчив? Він би краще голосував би на засіданнях ВР, а не по під стіл ховався  |
|
|
|
 |
bilyuk Забанено

|
2025-07-24 08:01 |
Хлопцям у високих кабінетах не допомагали потім ні "беркут", ні тітушки, ні Росія, - Притула
Волонтер Сергій Притула прокоментував прийняття Верховною Радою та підписання президентом закону №12414, що фактично ліквідує незалежність НАБУ та САП.
Про це інформує Цензор.НЕТ.
"Вражає швидкість підписання скандального закону. Приміром, законопроект 12148 щодо застосування мораторію до кредитів, наданих підприємствам з окупованих територій, лежить на підпис президента ще з 1 квітня. І нічого… не терміново. Це ж всього лиш наші підприємці, майно яких залишилось на окупованих територіях, а кредитні історії – на підконтрольних уряду. А тут від голосування до підписання – якісь години часу.
Ігноруючи несприйняття цих законодавчих ініціатив суспільством. Не зважаючи на стурбованість партнерів від яких ми залежимо і фінансово, і мілітарно, і євроінтеграційно", - написав Притула у фейсбуці.
На думку волонтера, влада не хоче чути людей, від яких отримала кредит довіри на час війни.
"Влада, яка під час війни мала беззаперечну підтримку українського суспільства (добровольці у військо, масовий волонтерський рух, кредит довіри державним інститутам, цементування легітимності президента навіть після завершення строку каденції), зараз не хоче чути людей і поводить себе за принципом: роблю що хочу, бо можу це зробити!
Ні. Свій народ треба чути. Навіть якщо народ скандує неприємні ніжному вуху гасла. Бо іншого надійного союзника щоб зберегти країну у влади немає. І мова ж не тільки про тих, хто має можливість вийти на акцію протесту в тилу. Вчора я спілкувався із кількома знайомими військовослужбовцями. Рівень демотивації – зашкальний. Наче ж йшли воювати, щоб ми не стали Росією, але проблема вилізла з-за спини", - зазначив Притула.
"Усім хлопцям у високих кабінетах, які вирішили, що схопили Бога за бороду, хочу нагадати, що в історії нашої країни вже такі були. І коли вони плювали на суспільство, то потім не допомагали ні беркути, ні тітушки, ні росія. Задумайтесь, ким ви хочете залишитесь у історії. Час виправити помилки ще є", - звернувся волонтер до влади. |
|
|
|
 |

|
2025-07-24 08:16 |
bilyuk
То соєвому кришка?  |
|
|
|
 |
ecover.to VIP

|
2025-07-24 13:12 |
Ні НАБУ ні САП працювати не будуть. (А чого це раптом?) Вони, навіть, перестали піаритись.
Але вони будуть пиляти бюджет... потім будуть великі пенсії... потім буде розбір польотів... Все це буде, потім.
Нам потрібна така “міжнародна” допомога? Хіба ми такі багаті, щоб утримувати всі ці структури? У нас війна, а державні кошти (наші з вами податки) йдуть не на армію, не на дітей, не на інвалідів, не на пенсіонерів, а на бугаїв з НАБУ і САП.
От де результати їх роботи? Може пора почати працювати? 10 років пройшло!
Додано через 1 хвилину 22 секунди:
А ще треба буде повертати позики МВФ.
Додано через 2 хвилини 50 секунд:
В Європі заклопотані долею НАБУ? Так нехай видадуть нам тих наших злодіїв, що втекли до них. Нехай не роблять з них “жертв політичних переслідувань”. А то украв, попався і бігом до Європи. Європа захистить.
Додано через 1 хвилину 6 секунд:
Якщо влада корумпована то де НАБУ, де САП, де інші правоохоронні органи? Люди чекають.
Додано через 30 секунд:
ДБР щось там робить...
Додано через 1 хвилину 31 секунду:
А! Зеленський? Єрмак? Татаров? От без них відразу почнуться посадки? |
|
|
|
 |
bilyuk Забанено

|
2025-07-24 13:24 |
Членство України в ЄС під загрозою через рішення Зеленського щодо НАБУ та САП, - The Times
Рішення президента Володимира Зеленського позбавити українські антикорупційні організації незалежності, можливо, є найбільшою авантюрою в його політичному житті та може заплямувати його імідж на Заході.
Про це йдеться в матеріалі The Times, передає Цензор.НЕТ.
"Дії Зеленського проти Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури також викликають сумніви щодо прагнення України вступити до Європейського Союзу", - пише видання.
Журналісти нагадали, що посадовці Європи попередили, що це може зруйнувати надії України на членство в ЄС.
Французький міністр у справах Європи Бенжамен Хаддад закликав Зеленського скасувати своє рішення. А глава МЗС Німеччини Йоганн Вадефуль сказав, що жорсткі обмеження діяльності антикорупційних органів "завадять" амбіціям Києва щодо ЄС.
The Times зазначає, що рішення щодо НАБУ та САП є вражаючим поворотом для Зеленського, якого після повномасштабного вторгнення РФ вважали "міжнародним символом свободи"
"Хоча протести були відносно невеликими, Зеленський добре знає, що протести на Майдані, які призвели до повалення президента Януковича у 2014 році, також були скромними на початку. Зеленський також пам'ятає, що ці протести почалися, коли Янукович вийшов з угоди про зближення України з ЄС", - пише видання.
Журналісти вважають, що шлях України до ЄС може стати "безпосередньою жертвою рішення Зеленського, якщо не відбудеться різкого розвороту". |
|
|
|
 |
ecover.to VIP

|
2025-07-24 14:12 |
Ключове слово в матеріалі The Times “може”.
Додано через 2 хвилини 29 секунд:
Тобто, ви готові за державні гроші утримувати будь які неефективні структури лиш би нашкодити владі? В даному випадку - державі. Війна! Ніхто ж не проти НАБУ І САП. Нехай працюють. Нехай саджають корупціонерів. Не можуть - тоді є старі “перевірені” структури. Ефект той самий, але дешевше.
Додано через 43 секунди:
Ну добре, допоможете агресору. Без міжнародної допомоги буде важко.
Додано через 3 хвилини 14 секунд:
Керівництво НАБУ має піти у відставку, якщо має хоч краплю гідності, - "Тавр"
https://www.unian.ua/society/kerivnictvo-nabu-maye-piti-u-vidstavku-yakshcho-maye-hoch-kraplyu-gidnosti-tavr-13077012.html
Цитата: | Керівник НАБУ Семен Кривонос мав би подати у відставку, якби мав хоч краплю гідності, коли в його підпорядкуванні служили й почували себе комфортно відверті агенти РФ.
Про це заявив герой оборони Маріуполя, колишній в.о. командира і начальник штабу бригади "Азов" Богдан "Тавр" Кротевич.
"І я зазначу: за заявою СБУ, керівництво НАБУ було поінформоване про одного зі співробітників, але не вжило заходів, попри відповідальність забезпечувати безпеку та прозорість своєї інституції. Але в нас, схоже, ніхто в таких органах не вміє брати на себе відповідальність", - зазначив "Тавр".
За його словами, нинішня система неефективна - і це стосується не лише НАБУ та САП, а в цілому правоохоронних органів.
"І, можливо, якби ці всі керівники думали не лише про свою "дупу" в теплому кріслі, а про інституцію, державу та закон, в Україні було б трішки більше справедливості й верховенства права", - заявив "Тавр". |
Богдан Кротевич
https://t.me/ein_fruhling_2/464 Ви знаєте, насправді я не дуже люблю структури, які дублюють обов'язки інших структур. Але водночас незалежність або різна підпорядкованість тих чи інших підрозділів може давати певний баланс.
Для цього в Україні існує три гілки влади:
Законодавча (Верховна Рада),
Виконавча (Президент, Кабмін тощо),
Судова (тут усе ясно).
І в теорії, як задумувалось, в Україні — як і в демократичних державах — необхідно існувати принцип стримувань і противаг (стримувань і противаг). Це означає, що гілки влади мають взаємно контролювати одну одну, щоб не допустити концентрації влади в одних руках.
І от сьогодні я думаю, що законодавча гілка влади (до речі, нагадаю — саме та, яку обрав народ України, як завжди не розібравшись, хто є хто) показала, що не відмовилася, в якій країні вона живе. Ви, звісно, забудете це за декілька днів, але все одно прикро.
Особливо прикро через те, що це відбувається під час війни. Але коли я переглянув відео з ВР де ці розплоджуючі себе депутати, чомусь так сильно радіють, яав згадку одну прекрасну фразу Падме Амідалі «So this is how liberty dies... with thunderous applause.»
Але в цій історії я хочу сказати ось чому:
Нінішнього Генерального прокурора я не берусь оцінювати, але нагадати йому, що в його підпорядкуванні є такий орган, як ДБР, я можу. А тепер історія з життя.
Спілкуюсь я якось з одним зі слідчих ДБР. На той момент суд вже визнав неправомірність дій ДБР щодо невнесення відомостей до ЄРДР за моєю заявою. І цей слідчий показує мені папірець.
На аркуші без шапки, підпису чи номера справи надруковано перелік проваджень. Слідчий показує мені його і, виправдовуючись, каже:
— От, ми таке подаємо нашому "першому".
А ось тут — він показує на великий хрестик у кутку аркуша — залишити або плюс, або мінус. Якщо мінус — то не рухаємось, якщо плюс — то можна.
Ось така “тіньова документація” у керівника ДБР Сухачова, за діяльністю якого, між іншими, має здійснювати нагляд та контроль Генеральної прокуратури. Але там все «схвачено».
Я взагалі не хочу, щоб думати, ніби я захищаю співробітників та керівництво НАБУ та САП. Щоб оцінити ефективність їх діяльності, необхідно серйозно зануритись у документи, рішення судів і статистику.
Але якби Генеральна прокуратура виконувала свої обов'язки належним чином, то, і САП, і НАБУ не були б потрібні.
І саме тому я впевнений, що під контролем Генпрокуратури НАБУ і САП краще працювати точно не стануть.
Окремо про роботу з арештами в НАБУ.
Я вважаю, що керівник НАБУ мав би подати у відставку, якби мав хоч краплю гідності, коли в його підпорядкуванні служили й відчували себе комфортно відверті агенти РФ.
І я зазначаю: за заявою СБУ, керівництво НАБУ було поінформовано про одного зі співробітників, але не вжило заходів, покликаних забезпечити безпеку та прозорість своєї інституції.
Але в нас, схоже, ніхто в таких органах не вміє брати на себе відповідальність.
І, можливо, якби ці всі керівники думали не лише про свою "дупу" в теплому кріслі, а про інституцію, державу та закон, в Україні було б трішки більшої справедливості й права верховенства.
«Влада розбещує, а абсолютна влада розбещує абсолютно».
— Лорд Актон |
|
|
|
 |
bilyuk Забанено

|
2025-07-24 15:00 |
Сум’яни протестували проти закону №12414: поліція заявила, що без дозволу ОВА - заборонено.
У Сумах місцеві жителі вийшли на протест проти закону, що обмежує незалежність НАБУ та САП. Згодом туди прибула патрульна поліція.
Про це пише місцеве видання "Цукр", передає Цензор.НЕТ.
Жителька міста Дар'я Данілов розповіла, що після ухвалення законопроєкту вийшла у центр міста з гаслами проти дій влади. Акція не була організованою: спочатку дівчина протестувала лише зі своїм знайомим. Потім після публікації фото у соціальних мережах почало підходити більше сум’ян - дівчина нарахувала близько семи активістів.
За словами дівчини, більшу частину часу їм доводилося спілкуватися з поліцейськими.
"Було три патрулі, двоє по черзі записували дані для з'ясування, чи ми не в розшуку, і чи не є терористами. Ми пояснювали, що це - не акція й ніхто не збирав людей. У відповідь чули, що навіть одна людина з плакатом без дозволу ОВА - заборонена", - зазначила вона.
Через безпекову ситуацію у Сумах не можна організовувати масові акції без погодження від ОВА за 10 днів до заходу. На думку активістки це обмежує волевиявлення сум’ян на відміну від інших міст України.
"Ми пояснювали поліції, що, на жаль, народні депутати за десять днів не повідомляють про такі "зашкварні" законопроєкти, а народні обранці від Сумщини нас не чують", - додала вона.
У Фейсбуці вона заявила, що на 7 осіб прибули 3 патрулі поліції. |
|
|
|
 |
Night_Hawk VIP

|
2025-07-24 16:35 |
Arsenfpu написано: | Він би краще голосував би на засіданнях ВР |
Так він ж голосував, натиснув "Утриматись"))
bilyuk написано: | Хлопцям у високих кабінетах не допомагали потім ні "беркут", ні тітушки, ні Росія, - Притула |
Стосовно останньої - трохи маніпуляція, бо чивокуня зараз чілить саме там у ролі довічної утриманки.
ecover.to написано: | І, можливо, якби ці всі керівники думали не лише про свою "дупу" в теплому кріслі, а про інституцію, державу та закон, |
То може би таки розпитали у тих "р0снявих агентів" з НАБУ - що вони такого там нарили на цих Міндічів, що депутатики і президентик так швидко цей законопроектик оформили. Можливо їх щось гаряче клюнуло в делікатне місце? Хтозна. |
|
|
|
 |

|
2025-07-24 16:52 |
Night_Hawk написано: | натиснув "Утриматись")) |
Потужно виявив позицію.  |
|
|
|
 |

|
2025-07-24 17:31 |
Головна суть протестів
Вже несеться соцмережами (зокрема, Тредсом, але не лише) про "проплачені мітинги".
Також туди старанно вкидаються тези про "ой, та нашо там взагалі те НАБУ і та САП, на них одні бюджетні витрати" і про "ті, хто виходить на мітинги, навіть не читали законопроєкт 12414".
Мабуть, це - для того, щоб аналогія з 2013 роком і Януковичем була якомога довершенішою (пам'ятаєте ж тодішнє "проплачені мітинги", "ой, та нашо нам взагалі той Євросоюз, від нього одна шкода економіці" і "ті, хто виходить на мітинги, навіть ту Угоду про асоціацію не читали"?).
І, цілком в дусі цієї аналогії, влада і її вкидачі меседжів геть не ловлять головну суть протестів.
Вона, ця головна суть, навіть не в євроінтеграції/антикорупції.
Вона - насамперед в повідомленні: "Ви там геть охуїли і втратили береги".
Джерело: https://censor.net/ua/b3564946
ecover.to написано: | Тобто, ви готові за державні гроші утримувати будь які неефективні структури лиш би нашкодити владі? В даному випадку - державі. Війна! Ніхто ж не проти НАБУ І САП. Нехай працюють. Нехай саджають корупціонерів. Не можуть - тоді є старі “перевірені” структури. Ефект той самий, але дешевше. |
Краще розкажи за "цікаве місце", поки я це не зробив за тебе. Ато добре ти сховався.
Обурення в Україні, коли уряд атакує антикорупційних спостерігачів - The Economist
Президент Зеленський посилює свій контроль
https://www.economist.com/europe/2025/07/22/outrage-in-ukraine-as-the-government-attacks-anti-corruption-watchdogs
Цитата: | Ці тривожні епізоди могли загубитися в хаосі, який визначає внутрішню українську політику та конкурентну правоохоронну систему. Активні розслідування тривають; без повного знання доказів не можна виключати фактичної злочинності з боку тих, проти кого спрямовані ці дії. Агресивний характер деяких українських антикорупційних кампаній призвів до поляризації суспільства, залишивши їх без прихильників. Але рішення уряду розпочати повномасштабну атаку на реформи часів Майдану свідчить про те, що за цим стоїть щось зловісне. Джерела припускають, що спусковим гачком для законопроекту могло стати початок розслідувань НАБУ щодо оборудок інсайдерів Офісу президента. | Повний текст Мало хто з депутатів може пригадати, щоб закон такої важливості був так швидко проштовхнутий через парламент. Ухвалення законопроекту №12414, який підпорядковує два головні незалежні антикорупційні органи України призначеному президентом генеральному прокурору у воєнний час, було схоже на те, що його ухвалювали в паніці. Він був представлений на поспішно скликаному засіданні комітету 22 липня о 8 ранку. До обіду законопроєкт поспіхом передали на підпис президенту. Люди Володимира Зеленського змогли знайти необхідну кількість голосів для комфортного ухвалення законопроєкту: 263 депутати проголосували "за" і лише 13 наважилися проголосувати "проти". Але голосування, спрямоване на підрив найбільш послідовних антикорупційних реформ в Україні, кидає тінь на майбутній курс країни.
Україна йшла до цього моменту протягом кількох тижнів, і, як видається, посилення придушення внутрішнього інакомислення. На початку липня уряд заблокував призначення Олександра Цивінського, відомого детектива, на вакантну посаду директора Бюро економічної безпеки. За цим послідував політично вмотивований арешт Віталія Шабуніна, відомого антикорупційного активіста. В середині липня, в результаті переформатування уряду, були підвищені на посадах надлояльні особи, в тому числі новий прем'єр-міністр. Потім, 21 липня, Служба внутрішньої безпеки та Генеральна прокуратура розпочали десятки обшуків, спрямованих проти співробітників НАБУ та САП - слідчих та прокурорських органів незалежної антикорупційної системи України, створеної під наглядом Заходу після так званої революції на Майдані у 2014 році. Офіцерів звинуватили в корупції та незаконних зв'язках з Росією.
Ці тривожні епізоди могли загубитися в хаосі, який визначає внутрішню українську політику та конкурентну правоохоронну систему. Активні розслідування тривають; без повного знання доказів не можна виключати фактичної злочинності з боку тих, проти кого спрямовані ці дії. Агресивний характер деяких українських антикорупційних кампаній призвів до поляризації суспільства, залишивши їх без прихильників. Але рішення уряду розпочати повномасштабну атаку на реформи часів Майдану свідчить про те, що за цим стоїть щось зловісне. Джерела припускають, що спусковим гачком для законопроекту могло стати початок розслідувань НАБУ щодо оборудок інсайдерів Офісу президента.
Атака на антикорупційну інфраструктуру України шокувала багатьох у команді пана Зеленського. Один чиновник припустив, що поспіх і масштаби законопроекту нагадують сумнозвісні закони про заборону протестів від 16 січня 2014 року, один з останніх актів уряду Віктора Януковича перед тим, як диктатор був змушений тікати з Києва на гелікоптері. Інший інсайдер припустив, що в Адміністрації президента вирішили скористатися моментом, який нещодавно привернув на свій бік американського президента Дональда Трампа після того, як він, схоже, розчарувався у Владімірі Путіні. "Фокус тепер переключився на внутрішніх ворогів", - сказав інсайдер. Але для Ярослава Железняка, депутата, який був присутній у Раді під час голосування, значення було грубішим. "Сьогодні 263 радісних депутати легалізували корупцію, - сказав він. "Послання було простим: ви можете брати все, що завгодно, поки залишаєтеся лояльними".
У ніч на 22 липня пан Зеленський підписав законопроєкт №12414. Європейський Союз, один із ключових фінансистів України, закликав його зробити паузу. Комісар ЄС з питань розширення Марта Кос написала в соціальних мережах до підписання цього закону, що він матиме негативний вплив на переговори про членство України в ЄС. "Незалежні органи, такі як НАБУ і САП, необхідні для шляху України до ЄС", - написала вона. У Києві посли країн "Великої сімки" виступили зі спільною заявою, в якій висловили "серйозну стурбованість". Але така риторика не мала великого впливу.
Підступний ворог України: її власне керівництво - POLITICO Після ліквідації двох ключових антикорупційних агентств, відхід Києва від демократії нарешті привернув увагу всього світу.
https://www.politico.eu/article/ukraine-corruption-protests-war-volodymyr-zelenskyy/
Цитата: | «Це логічна кульмінація затягування гайків у себе вдома. Новий наратив простий: або ти з Зеленським, або ти російський агент», – додали вони |
Цитата: | У своєму зверненні у вівторок увечері Зеленський запевнив українців, що не має наміру підривати роботу жодного з відомств, натякаючи, що зміни необхідні для захисту цих органів від російського впливу. «Антикорупційна інфраструктура працюватиме, тільки без російського впливу — її потрібно від цього очистити. І має бути більше справедливості», — написав він в інтернеті.
Але ні він, ні його впливовий керівник апарату Андрій Єрмак, який виконує обов'язки співголови , не вказали, як саме Москва могла впливати на будь-яке з цих відомств. |
Цитата: | Незважаючи на запевнення Зеленського, такої ж думки дотримуються і посадовці та дипломати ЄС. Протягом місяців вони гірко скаржилися — хоча завжди приватно — на відступ українського президента від демократичної позиції. Вони незадоволені чисток та перестановок , в результаті яких з уряду пішли більш незалежні міністри та чиновники, такі як колишній міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та колишній керівник національної мережі електропередач України Володимир Кудрицький. | Повний текст Як демократична держава, Україна зазнає нападок з двох джерел. Її першим і найочевиднішим супротивником є Москва, яка давно хоче повернути країну до часів, коли вона була іграшкою Кремля, простим російським сателітом.
Але можна стверджувати, що існує ще один підступний та агресивний супротивник зсередини — власне напівавтократичне керівництво країни.
Саме про це вже кілька місяців стверджують опозиційні законодавці та активісти громадянського суспільства, оскільки адміністрація президента України захоплює все більше влади, послаблюючи інші керівні та регіональні інституції, включаючи парламент країни, водночас залякуючи критиків, намагаючись змусити їх замовкнути за допомогою кампаній з ганьбою або називаючи їх російськими маріонетками.
Вони кажуть, що масштаби цього демократичного відступу стали очевиднішими цього тижня після того, як президент Володимир Зеленський розформував два ключові антикорупційні агентства України , які зосереджувалися на високопосадовцях уряду. Цей крок спричинив перші загальнонаціональні вуличні протести з початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році.
У Києві сотні протестувальників зібралися біля президентського комплексу, тоді як натовпи ветеранів, військовослужбовців та цивільних осіб зібралися в десятках інших міст, включаючи Львів та прифронтові міста Одесу та Дніпро. Незважаючи на мітинги, Зеленський схвалив новий закон , який передасть суттєві повноваження над Національним антикорупційним бюро (НАБУ) та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП) політично призначеному генеральному прокурору.
Президент США Дональд Трамп, давній заклятий ворог Зеленського, міг бути мимовільним союзником, коли український лідер переслідував борців з корупцією у своїй країні.
«Він знає, що США не тиснутимуть на нього», – сказав колишній міністр Зеленського, який попросив не називати його імені через страх помсти. Рішення про ліквідацію відомств було результатом «усвідомлення того, що НАБУ продовжуватиме зближуватися з іншими людьми у внутрішньому колі влади», – сказали вони, посилаючись на розслідування НАБУ щодо захоплення земель колишнього віце-прем’єр-міністра Олексія Чернишова як на те, що мало б налякати інсайдерів.
«Це логічна кульмінація затягування гайків у себе вдома. Новий наратив простий: або ти з Зеленським, або ти російський агент», – додали вони.
За словами Стіва Беннона, колишнього головного стратега Трампа та ведучого подкасту «Військова кімната», рішення Зеленського націлитися на антикорупційні агентства, можливо, було розумним. «Він знає, що MAGA намагається звинуватити його у крадіжці мільярдів. Краще, щоб Марджорі Тейлор Грін та «Військова кімната» скиглили про корупцію, ніж насправді мали там офіс і людей, яких він не контролює, щоб щось із цим робити», – сказав він POLITICO.
Зі зростанням тиску громадськості та ЄС на Зеленського, український лідер, схоже, запропонував поступку в середу ввечері, заявивши у своєму звичайному вечірньому зверненні, що він просуватиме нове законодавство у відповідь на вимоги протестувальників, яке забезпечить «всі норми незалежності антикорупційних інституцій».
Що він мав на увазі, залишається незрозумілим, і це не вгамувало громадського гніву через закон, який він підписав так поспіхом.
Два згадані агентства були створені у 2015 році за наполяганням ЄС та інших міжнародних партнерів, включаючи адміністрацію тодішнього президента США Барака Обами. Вашингтон і Брюссель хотіли бачити, як Україна справді бореться зі своєю глибоко вкоріненою та ендемічною проблемою корупції, і наполягали на створенні антикорупційних органів, незалежних від уряду, які були б достатньо потужними для розслідування правопорушень високопосадовців та осіб, які мають політичні зв'язки.
Але Закон № 12414, який Зеленський швидко підписав після того, як його з майже безпрецедентною поспішністю ухвалила Верховна Рада, тепер позбавляє цієї незалежності як НАБУ, так і САП. Натомість він надає Генеральній прокуратурі повноваження видавати накази цим органам і перепризначати справи їхньому власному прокурору, фактично ліквідуючи гарантії, що захищають ці органи від неправомірного політичного втручання.
У своєму зверненні у вівторок увечері Зеленський запевнив українців, що не має наміру підривати роботу жодного з відомств, натякаючи, що зміни необхідні для захисту цих органів від російського впливу. «Антикорупційна інфраструктура працюватиме, тільки без російського впливу — її потрібно від цього очистити. І має бути більше справедливості», — написав він в інтернеті.
Але ні він, ні його впливовий керівник апарату Андрій Єрмак, який виконує обов'язки співголови , не вказали, як саме Москва могла впливати на будь-яке з цих відомств.
Леся Василенко, депутатка опозиційної проєвропейської партії «Голос», назвала ліквідацію антикорупційної структури «поганим рішенням. Неправильним рішенням». В інтерв'ю POLITICO вона сказала: «Я дуже пишаюся українцями, які вийшли на вулиці, щоб відстоювати те, що правильно, і ту Україну, якої насправді хоче народ». Але вона також застерегла, що «ми живемо у дуже складний час. Останнє, що нам потрібно, це революція посеред війни».
Звичайно, посадовці НАБУ та САП розглядають Закон № 12414 як загрозу своїм місіям. «Фактично, антикорупційну інфраструктуру було ліквідовано голосами 263 членів парламенту», – заявив голова НАБУ Семен Кривонос на спільному брифінгу для преси з головним антикорупційним прокурором Олександром Клименком. «Дві незалежні інституції, НАБУ та САП, фактично ставлять у повну залежність». (За даними місцевих ЗМІ, 18 законодавців, які проголосували за новий закон, є підозрюваними у розслідуваннях НАБУ.)
Незважаючи на запевнення Зеленського, такої ж думки дотримуються і посадовці та дипломати ЄС. Протягом місяців вони гірко скаржилися — хоча завжди приватно — на відступ українського президента від демократичної позиції. Вони незадоволені чисток та перестановок , в результаті яких з уряду пішли більш незалежні міністри та чиновники, такі як колишній міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та колишній керівник національної мережі електропередач України Володимир Кудрицький.
Їх не влаштовувало звільнення командувача збройними силами генерала Валерія Залужного, який мав конфлікт з президентом як щодо військової стратегії, так і щодо необхідності мобілізації набагато більшої кількості українців для боротьби, не кажучи вже про незрозумілий вплив, який Єрмак, схоже, має на Зеленського. Чиновники ЄС також висловили побоювання, що пошуки зрадників та російських колаборантів, організовані владою, перетворюються на політичне полювання на відьом, спрямоване на те, щоб змусити критиків замовкнути.
Однак досі ці побоювання трималися в таємниці — значною мірою для того, щоб уникнути пропагандистського подарунка Москві чи підриву підтримки Заходу оборони України.
Але цього разу все інакше.
У своїх публікаціях у соціальних мережах перед схваленням нового закону єврокомісар з питань розширення Марта Кос заявила, що ця ситуація зашкодить переговорам України про вступ. «Незалежні органи, такі як НАБУ та САП, є важливими для шляху України до ЄС», – написала вона. Тим часом посли країн G7 у Києві опублікували спільну заяву, в якій висловили свою «серйозну стурбованість».
Інші високопосадовці в Брюсселі також висловили своє несхвалення, зокрема президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, яка вимагала відповідей від Зеленського.
То чому ж посадовці ЄС лише зараз публічно висловлюють своє занепокоєння щодо цієї монополізації влади?
Частково це пов'язано з тим, що дії щодо антикорупційних органів були настільки відвертими. За даними як публічних джерел, так і посадовців антикорупційних служб, які поспілкувалися з POLITICO на умовах анонімності, НАБУ розпочало розслідування дій інсайдерів та міністрів Адміністрації президента. Крім того, адміністрація президента почала переслідувати антикорупційних активістів, таких як Віталій Шабунін, голова громадської організації «Центр протидії корупції».
Шабунін попередив у соціальних мережах: «Генеральний прокурор Зеленського припинить розслідування проти всіх друзів президента».
Різка реакція громадськості, ймовірно, також привернула увагу ЄС. «Kyiv Independent», англомовне ЗМІ, яке уважно читають у Брюсселі, опублікувало різко критичний заголовок своєї редакційної статті : «Зеленський щойно зрадив українську демократію — і всіх, хто за неї бореться».
Опозиційний депутат Микола Княжицький також погоджується, що поштовхом для розправи з відомствами стали їхні напади на інсайдерів президента. «НАБУ було близьке до висунення звинувачень кільком надзвичайно впливовим людям, і владі потрібно було терміново захистити себе», – сказав він POLITICO.
Він також підозрює, що Зеленський та Єрмак вважали, що так можна обмежити незалежність відомств і уникнути покарання. «Вони вважають, що ні ЄС, ні США не виявлятимуть такого ж інтересу до діяльності антикорупційних органів, як раніше, оскільки вони все одно будуть змушені підтримувати Україну», – сказав Княжицький.
Українці протестують, коли Зеленський розправляється з антикорупційними органами - The Washington Post Боротьба з корупцією була центральним питанням для українців з часів прозахідних протестів десять років тому, і нові обмеження наглядових органів стривожили багатьох.
https://www.washingtonpost.com/world/2025/07/23/ukraine-corruption-protests-zelensky-parliament/
Цитата: | «Ось як має виглядати демократія», – сказав 41-річний Антон Авринський, підприємець у сфері технологій, який приєднався до натовпу разом зі своєю дружиною Віталією та їхнім 9-річним сином Іваном. Під час війни країна повинна залишатися єдиною навколо президента, сказав він, але також не повинна боятися виправляти його помилки.
«Ми тут, щоб допомогти йому не приймати неправильних рішень», – сказав Авринський.
|
Цитата: | 35-річна Марія Голота, яка майже на дев'ятому місяці вагітності, несла плакат з написом «Я хочу народжувати у справедливій Україні».
«Ми вирішили жити тут, і якщо ви живете тут, ви повинні боротися за справедливі закони та прозорість», – сказав Голота.
Здавалося, що закон поспіхом пройшов через парламент, «щоб, можливо, ніхто його не помітив», – сказав її чоловік, Данило Голота, який служить у Третій штурмовій бригаді України. «Більшість людей готові встати, піти на протест і боротися. Ми втратили забагато, тому ми не готові просто проковтнути те, що нам не подобається». |
Цитата: | 39-річний Олег, український солдат, який говорив за умови, що його називатимуть лише ім'ям, оскільки його батьки проживають під російською окупацією в Запорізькій області, втратив ліву ногу в бою наприкінці минулого року. Він сказав, що приєднався до натовпу, бо боїться, що закон поставить під загрозу майбутнє України в Європейському Союзі — те саме майбутнє, за яке він боровся на сході країни, доки не наступив на російську протипіхотну міну поблизу міста Торецьк.
«Це просто образливо навіть для цивільної особи», – сказав Олег. «З військової точки зору також образливо, що ці хлопці стоять там і воюють, і це те, що відбувається всередині компанії». | Повний текст КИЇВ — Тисячі людей заполонили площу в центрі Києва в середу ввечері та зібралися масово в інших містах по всій охопленій війною країні на другий день протестів проти закону, підписаного президентом Володимиром Зеленським, який надає генеральному прокурору контроль над основними антикорупційними органами України — крок, який, на думку багатьох громадян, скасує реформи, запроваджені після продемократичної революції понад 10 років тому.
Демонстрації — безумовно, найбільші в країні з часів вторгнення Росії у 2022 році — були мирними, але натовп кипів від люті населення, яке пережило майже 3,5 роки жахливої війни, щонічних атак безпілотників, втрати близьких і тепер має зіткнутися зі страхами, що їхня країна відмовляється від тих самих цінностей, за які борються та гинуть її війська.
Багато хто розцінив поспішне прийняття закону, що позбавляє незалежності двох антикорупційних органів — Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) — як самоспричинену кризу для Зеленського, який, діючи в умовах воєнного стану, вже консолідував величезну владу в президентській посаді та стикається зі звинуваченнями з боку політичних конкурентів у тому, що він схиляється до автократії.
«Це Україна, а не Росія», – проголошували на багатьох саморобних вивісках.
Протестувальники прибули з дітьми та собаками, на протезах та в інвалідних візках, несучи синьо-жовті українські прапори та вигукуючи, щоб уряд скасував закон, який викликав величезне обурення громадськості, стривожив колишніх чиновників та викликав занепокоєння серед європейських союзників України, які стають головним джерелом зброї та економічної допомоги для країни на тлі невизначеної підтримки з боку Сполучених Штатів.
«Ось як має виглядати демократія», – сказав 41-річний Антон Авринський, підприємець у сфері технологій, який приєднався до натовпу разом зі своєю дружиною Віталією та їхнім 9-річним сином Іваном. Під час війни країна повинна залишатися єдиною навколо президента, сказав він, але також не повинна боятися виправляти його помилки.
«Ми тут, щоб допомогти йому не приймати неправильних рішень», – сказав Авринський.
Цей закон привернув увагу до історії ендемічної корупції в Україні, яку недоброзичливці країни вже давно використовують для критики. Він також може вплинути на кандидатуру України на вступ до Європейського Союзу.
Коли натовпи почали збиратися другу ніч поспіль, Зеленський показав ознаки неминучого відступу. Президент сказав, що він «почув, що люди говорять цими днями» і запропонує «план конкретних кроків, які могли б зміцнити верховенство права в Україні». Він запропонував законопроект, який забезпечить незалежність усіх антикорупційних інституцій країни.
Але маси, здавалося, були незадоволені його відповіддю, і багато хто сказав, що вони були вражені тим, як швидко уряд ухвалив закон, не враховуючи громадську думку, що деякі вважали сигналом того, що їхній уряд прямує до неконтрольованої автократії.
35-річна Марія Голота, яка майже на дев'ятому місяці вагітності, несла плакат з написом «Я хочу народжувати у справедливій Україні».
«Ми вирішили жити тут, і якщо ви живете тут, ви повинні боротися за справедливі закони та прозорість», – сказав Голота.
Здавалося, що закон поспіхом пройшов через парламент, «щоб, можливо, ніхто його не помітив», – сказав її чоловік, Данило Голота, який служить у Третій штурмовій бригаді України. «Більшість людей готові встати, піти на протест і боротися. Ми втратили забагато, тому ми не готові просто проковтнути те, що нам не подобається».
Демонстранти зібралися в середу перед театром на площі Івана Франка, поблизу адміністрації президента, у значно більшій кількості, ніж приблизно 2000 людей, які протестували у вівторок увечері, вигукуючи: «Ганьба!». Штаб-квартира президента зараз розташована за кількома блокпостами та оточена невеликими горами мішків з піском для захисту від російських авіаударів.
Натовп співав державний гімн, скандував «Слава Збройним Силам України» та відроджував популярні скандування з минулих революцій, зокрема «Разом нас багато — нас не перемогти!». Деякі молоді люди вилазили на балкони театру, розмахуючи українськими прапорами та очолюючи вітання. Інші сиділи на фонтанах та статуях, або розкладали садові стільці та ковдри для пікніка.
39-річний Олег, український солдат, який говорив за умови, що його називатимуть лише ім'ям, оскільки його батьки проживають під російською окупацією в Запорізькій області, втратив ліву ногу в бою наприкінці минулого року. Він сказав, що приєднався до натовпу, бо боїться, що закон поставить під загрозу майбутнє України в Європейському Союзі — те саме майбутнє, за яке він боровся на сході країни, доки не наступив на російську протипіхотну міну поблизу міста Торецьк.
«Це просто образливо навіть для цивільної особи», – сказав Олег. «З військової точки зору також образливо, що ці хлопці стоять там і воюють, і це те, що відбувається всередині компанії».
18-річна Барбара Варвара гуляла зі своєю собакою Манею, яку віддали на усиновлення після того, як вона отримала поранення на сході Донецької області кілька місяців тому. На шиї Мані була табличка з написом: «Скоро навіть собаки не захочуть тут жити».
«У нашій країні так багато корупції, і ми нічого не можемо вдіяти», – сказала Варвара. «Я тут, щоб показати, що ми проти цього».
Закон, який був прийнятий парламентом і підписаний Зеленським у вівторок, передає НАБУ та САП під контроль Генеральної прокуратури, що, на думку критиків, фактично скасовує їхню незалежність.
Ці дві установи були основними антикорупційними органами, створеними в рамках агресивної кампанії проти державного хабарництва та інших зловживань з часів Майдану 2014 року, коли сотні тисяч українців вийшли на вулиці, частково тому, що їм набридла нестримна корупція за президента Віктора Януковича.
Ці два органи функціонували незалежно від зовнішнього контролю. У середу Зеленський, який намагався представити закон як спосіб посилення антикорупційних зусиль, зустрівся з керівниками правоохоронних та антикорупційних органів країни, включаючи НАБУ та САП.
Однак після зустрічі НАБУ та САП опублікували спільну заяву, в якій зазначили, що «законодавчі зміни, прийняті вчора, суттєво обмежують» їхню незалежність.
«Для відновлення повноцінної та незалежної роботи необхідні чіткі та недвозначні кроки на законодавчому рівні щодо відновлення гарантій, скасованих парламентом», – йдеться у заяві.
Мер Києва Віталій Кличко, який був присутній на першому протесті у вівторок, написав у соціальних мережах, що ті, хто відповідає за закон, «швидше тягнуть Україну до авторитаризму».
Українські законодавці, які проголосували проти законопроекту, заявили, що Зеленський серйозно недооцінив як внутрішню, так і міжнародну реакцію на цей крок, який розглядається як спроба стримати посадовців, яким доручено самостійно розслідувати справи про корупцію, зокрема ті, що можуть стосуватися близького оточення президента.
Цей крок, схоже, відображає зростаючу дистанцію Зеленського від покоління, яке започаткувало нову демократичну еру після революції 2014 року, — багато з яких зараз борються на передовій за ті ж демократичні цінності, які вони відстоювали на вулицях понад десять років тому.
«Найстрашніше те, що його використовуватимуть наші вороги», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе, депутатка від української партії «Європейська солідарність», яка побоюється, що сторонні люди використають цю невдачу, щоб спробувати зобразити Україну як країну, яка все ще загрузла в корупції. Климпуш-Цинцадзе, яка багато працювала над заявкою України про вступ до ЄС, проголосувала проти закону.
Росія, яка давно посилює наратив про корупцію в Україні, швидко відреагувала на цю подію, а речник Кремля Дмитро Пєсков заявив у середу, що американські та європейські податкові кошти «були розграбовані».
Тим часом Росію вже давно критикує Захід за один із найгірших показників корупції у світі.
Підписання Зеленським закону стало випробуванням неписаної домовленості між українським суспільством та урядом про те, що під час війни не буде політичного повстання через спільне розуміння того, що Росія є ворогом, сказав Володимир Ар'єв, депутат, який належить до тієї ж партії, що й Климпуш-Цинцадзе.
«Він справді неправильно розрахував реакцію суспільства», – сказав він про Зеленського. «Ми боремося проти Росії не лише як країни, а й як моделі».
У середу президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн зателефонувала Зеленському, щоб висловити «свою серйозну стурбованість щодо наслідків поправок» та «запросила пояснень від українського уряду», повідомив речник Європейської комісії.
«Повага до верховенства права та боротьба з корупцією є ключовими елементами Європейського Союзу», – сказав речник. «Як країна-кандидат, від України очікується повне дотримання цих стандартів. Компромісу бути не може».
У понеділок агенти Служби безпеки України, СБУ, Генеральної прокуратури та Державного бюро розслідувань здійснили обшуки в офісах НАБУ, заявивши про існування «російського «крота» в одному з елітних підрозділів бюро», – заявив голова СБУ Василь Малюк.
Однак багато українців категорично відкинули обґрунтування закону, надані урядом. Цей крок проти агентств також відбувся через місяць після того, як НАБУ порушило кримінальну справу проти віце-прем'єр-міністра Олексія Чернишова за звинуваченням у «зловживанні службовим становищем та отриманні неправомірної вигоди у значних розмірах для себе та третіх осіб».
Це був один із найвищих випадків корупції з тих пір, як Зеленський став президентом шість років тому, спрямований проти одного з найближчих союзників його впливового керівника апарату Андрія Єрмака. Чернишов заперечував звинувачення, але втратив свою посаду під час перестановки в уряді минулого тижня. |
|
|
|
 |
bilyuk Забанено

|
2025-07-24 17:39 |
Рішення тримати оборону Бахмута так довго міг приймати Єрмак, - Financial Times
Видання Financial Times пише, що рішення тримати тривалу оборону Бахмута могло виходити від глави Офісу Президента Андрія Єрмака.
Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на УП.
"За словами двох українських чиновників, залучених до військового планування, Єрмак неодноразово ігнорував рішення військового керівництва і в певних ситуаціях мав "повний вплив" на бойові дії. Одним з найяскравіших прикладів, за їхніми словами, був його вплив на битву за Бахмут", - пише видання.
FT нагадує, що Бахмут був збудований як фортеця в 1571 році, а наприкінці 2022 року місто знову опинилося в облозі, коли російські війська наблизилися.
"Багато українських командирів на передовій закликали до стратегічного відступу, але Єрмак побачив можливість розповісти іншу історію. Завдяки своїй історії фортеця Бахмут мала певну наративну силу. Вона мала стати символом незламного опору України. Зеленський також хотів великої перемоги на полі бою, щоб підняти національний моральний дух. Бахмут не мав падати. Він не міг", – йдеться в статті.
Автор матеріалу Крістофер Міллер зазначає, що після 7 місяців важких боїв Бахмут "уже був пеклом".
"Коли я робив репортаж з міста на початку грудня 2022 року, центр був зруйнований. Російські наземні атаки були невпинними – навіть загартовані американські генерали були вражені жорстокістю боїв і приголомшливими втратами Москви. І все ж вони продовжували наступати", – зазначив Міллер.
За даними FT, у розпал боїв, 20 грудня 2022 року, Зеленський у супроводі Єрмака здійснив таємний і ризикований візит на бахмутський фронт. А наступного дня президент України вилетів до США і представив на спільному засіданні Конгресу пошарпаний український прапор, підписаний військовими в Бахмуті.
Видання нагадує, що тоді спікерка Палати представників Ненсі Пелосі підняла його над трибуною під бурхливі овації.
"Україна мала своє Аламо (містечко Аламо розташоване у Техасі, США. Битва за Аламо у 1836 році була найвідомішою битвою Техаської революції. Завдяки героїзму оборонців битва за Аламо стала символом боротьби за незалежність Техасу – ред.). Але за лаштунками західні чиновники були стурбовані втратами. Українські командири скаржилися, що ресурси марнуються, не приносячи значного тактичного ефекту. Багато хто говорив, що рішення залишитися було прийнято в оточенні президента, а не військовими", – йдеться у статті.
За словами Міллера, один з командирів, який брав участь у боях назвав тривалу оборону Бахмута "політичним маневром, замаскованим під героїзм".
"Зрештою фортеця Бахмут впала. Втрати підірвали контрнаступ України 2023 року, який також закінчився провалом. "Було помилкою залишатися в Бахмуті так довго", – сказав високопоставлений український чиновник, причетний до військового планування, – "Ми мали свої накази". Я запитав, від кого, і він назвав командувача сухопутних військ України. Але цей генерал отримав власний наказ, додав чиновник. Він надійшов з Офісу Президента. "Ви можете здогадатися, від кого"", – пише FT. |
|
|
|
 |

|
2025-07-24 18:01 |
ecover.to написано: | Без міжнародної допомоги буде важко. |
Буде La Fin, дурако ти відбірний! |
|
|
|
 |
lass25 Частий відвідувач

|
2025-07-24 19:40 |
Це ж було вже!
Спіч Юлії Тимошенко у залі Ради перед голосуванням депутатами за ганебний законопроєкт №12414 можна описати однією фразою: "це ж було вже!"
Дуже подібні тези ми чули з вуст путіна у лютому 2022 року. Порівняйте.
Фракція Тимошенко "Батьківщина" голосувала за ганебний закон №12414.
Ви можете допомогти, аби про цю ганьбу дізналося якомога більше українців.
Джерело: https://censor.net/ua/b3565085
https://www.facebook.com/antac.ua/videos/1111272340865359/?t=45 |
|
|
|
 |
bilyuk Забанено

|
2025-07-24 19:43 |
"Ветеран уже все довів суспільству. Тепер питання до суспільства", – Максим Колесніков про життя військового після війни
Автор: Анна Тохмахчі
Після повернення з полону і демобілізації Максим Колесніков, світлини якого – схудлого, у старій брудній формі, зі свіжим яблуком у руках, облетіли обкладинки медіа, продовжив сам допомагати військовим, ветеранам, та їхнім родинам.
Окрім роботи за фахом – в маркетингу, він консультує ветеранів як психолог. А в освітньому проєкті "Трайб", який започаткувала команда Amnesty International Ukraine спільно з партнерами, Максим навчає ветеранів та ветеранок бути змінотворцями у своїх громадах.
Про те, що проживають ветерани після повернення з армії до цивільного життя, хто має допомогти в реінтеграції тим, хто боронив країну, – вони самі, чи влада та цивільне суспільство, чому варто звертатися до психолога і в чому шукати сенси життя після війни, читайте в інтерв’ю з Максимом Колесніковим.
– Максиме, ви – військовий, ветеран. У лютому 2023 року повернулися з полону Росії, де провели майже рік. Як ви проживали цей період повернення, як перебудовували своє життя, обирали, чим займатися далі?
– У мене перехід був доволі плавним і не було особливо складного навантаження. Вперше, коли повернувся ще після АТО – у 2016-му році, якось миттєво знайшов роботу, буквально протягом кількох тижнів після демобілізації. Вдруге, вже під час повномасштабної війни, я демобілізувався в кінці жовтня 2023 року, а 1 грудня вже пішов на роботу. Ще встиг з’їздити за кордон, побачити свою дитину. Ззовні все видавалося доволі легко. А по внутрішніх станах відчувалось, що хоча я й повернувся працювати за своєю спеціальністю, але це була нова компанія, була більша потреба в цьому "періоді входу", ознайомлення, трошки більше терпіння до мене. Майже два роки до того я не працював. Не можу сказати, що це прям лякало, але був дискомфорт. Колеги намагалися допомагати, це додавало стабільності.
Мені пощастило, що колега, близький до мене по посаді, теж ветеран. Ще з першого року "повномасштабки" його списали. Як тільки я дізнався, що він також ветеран, це одразу все якось полегшило. Не те щоб мені було складно з іншими спілкуватися, але, все одно, це давало відчуття, що людина розуміє тебе і твій стан. Він ходив на регулярні реабілітації, я також ходив періодично. Не хочеться всім розповідати, що мені треба до реабілітолога, до фізіотерапевта, чому пізніше приходиш на роботу. Про це було не дуже комфортно говорити. А тут у нас якось зайшла мова і я дізнався, що він теж на реабілітації: "А ти чого? Того". Ми про це могли поговорити і стало простіше.
Джерело: https://censor.net/ua/r3565006 |
|
|
|
 |

|
2025-07-24 19:44 |
lass25
Поділіться і ще здобутками Європейської солідарності. Як так вийшло, що 66% фракції Петра Порошенка не заперечувала проти цього lass25 написано: | ганебний законопроєкт №12414 |
і допоможіть lass25 написано: | аби про цю ганьбу дізналося якомога більше українців. |
 |
|
|
|
 |

|
2025-07-24 19:47 |
Будь-які масові акції протесту – це акумулятивний ефект. Накопичується вдосталь затамованого й пригніченого невдоволення – і тоді потрібен лише привід, спусковий гачок, поштовх, імпульс, комбінація алергенів.
У нас не назбиралося – у нас уже по вінця перезбиралося. У нас уже вихлюпує за краї від обурення щодо ошалілого мародерства й на-путіна-схожого авторитаризму. В нас уже ні сил, ні нервів, ні наркозу не зосталося на постійне прикушування язика, аби, не дай Боже, не наговорити зопалу все, що люди думають про осатанілу шоблу, для якої війна – це їхній ідеальний шторм.
Акумулятивний ефект теперішніх акцій протесту – це не конкретно за НАБУ й САП, най би вони всралися порізно чи попарно. База й причина інші: розкрадання під час війни, нажива на крові, збагачення на безконтрольності, тотальна корупція кліки. Саме за це суспільство акумулювало приголомшливу за своїми масштабами ненависть до шапіта. Підставову, аргументовану, фактажну.
Оскільки незалежні антикорупційні органи є рамковою вимогою нашої євроінтеграції, то їх підминання дорівнює діям Януковича, який теж захтів підірвати євроінтеграцію, а зараз доживає віку на болотах. Замах на європейський вектор – це тригер для суспільства, і щоб ятрити його, треба бути або довбнем, або охренілим поза край.
Владна верхівка делегітимізована в очах пасіонарного суспільства. Лише війна є запорукою й підставою зеленого всевладдя, і розуміння цього тепер лежить в основі громадянської зневаги до попутавших береги.
Це ж як треба НЕ ЗНАТИ свій народ! Ще й маніпулювати, буцім хто проти божественної влади - той ворог. Як зручно.
Щоби путін не використовував приводи для розхитування - не треба їх створювати.
Остап Дроздов
https://t.me/OstapDrozdovOfficial/4563
 |
|
|
|
 |
bilyuk Забанено

|
2025-07-24 19:50 |
Росіяни просунулись біля Новоекономічного та Зеленого Гаю, - DeepState. Мапа
Російські війська просунулись біля Новоекономічного та Зеленого Гаю на Харківщині та Донеччині.
Про це пишуть DeepState, передає Цензор.НЕТ.
"Уточнено лінію зіткнення біля Рідкодубу та Карпівки. Ворог просунувся біля Новоекономічного та Зеленого Гаю", - йдеться в повідомленні.
Джерело: https://censor.net/ua/n3564961 |
|
|
|
 |

|
2025-07-24 19:59 |
bilyuk
А ось соратниця Порошенка вимагає від НАБУ показати результати найгучніших розслідувань.
Це пані Южаніна  |
|
|
|
 |
bilyuk Забанено

|
2025-07-24 20:01 |
Чи справді "нічим не займаються": Перелік основних корупційних справ, які розслідували НАБУ та САП
Автор: Василь Прокопенко
22 липня Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 12414, який, по суті, знищує незалежність НАБУ та САП. Ввечері того ж дня президент Володимир Зеленський підписав його, а наступного дня закон набув чинності.
Ситуація викликала обурення та навіть призвела до акцій протесту в різних областях України. Проте не всі поділяють таку думку, заявляючи, що антикорупційні органи "нічим не займалися" та й взагалі "не потрібні".
Цензор.НЕТ наводить перелік основних розслідувань корупційних злочинів, якими займалися НАБУ та САП протягом останніх років.
1. Олексій Чернишов
Справа Чернишова стала найгучнішим розслідуванням корупції за останні роки. Подекуди з нею навіть пов'язують атаку на НАБУ та САП. 23 червня 2025 року антикорупційні органи повідомили тоді ще віцепрем'єру Олексію Чернишову у зловживанні службовим становищем та одержанні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі.
Пізніше йому обрали запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 120 млн грн. Прокурори клопотали, щоб Чернишова відсторонили від посади, проте суд відмовив. Згодом міністр все ж втратив посаду після зміни складу уряду.
2. Олексій Резніков
Колишній міністр оборони України, який очолював Міноборони у період дії схеми про "курячі яйця за 17 гривень" та розкрадання понад 700 млн грн, довгий час після звільнення у 2023 році не мав питань від НАБУ.
Після корупційного скандалу із закупівлями Резніков поновив своє право займатись адвокатською діяльністю та "заліг на дно".
4 липня 2025 року стало відомо, що НАБУ ще 30 червня провело обшуки у Резнікова в рамках справи про закупівлю продуктів для армії за завищеними цінами.
Детективи вилучили в ексміністра "неврахований" телефон і низку значущих документів.
3. Всеволод Князєв
У травні 2023 року НАБУ та САП повідомили про викриття схеми отримання хабаря у $2,7 млн головою Верховного Суду Всеволодом Князєвим та суддями ВС.
Князєва арештували, а пізніше звільнили з-під варти під заставу у 18 млн грн. Також його звільнили з посади голови Верховного Суду.
18 липня ВАКС продовжив строк обовʼязків для Князєва. Йому заборонено, зокрема, виїжджати за кордон.
4. Дмитро Сенниченко
У березні 2023 року НАБУ викрило злочинну організацію на чолі з колишнім головою Фонду держмайна Сенниченком.
Його, зокрема, підозрюють у відмиванні 10 млрд грн. За даними ЗМІ, згодом Сенниченко виїхав до Іспанії. У травні 2024 року ВАКС заочно арештував Сенниченка.
5. Олег Татаров
1 грудня 2020 стало відомо, що НАБУ розслідує справу проти заступника голови ОП Олега Татарова.
Згодом йому вручили підозру.Татарова підозрювали в причетності до давання хабаря за фальсифікацію експертизи в епізоді про заволодіння коштами Національної гвардії.
Згодом справу Татарова передали з НАБУ в ДБР. Потім Офіс Генпрокурора, який очолювала Ірина Венедіктова, передав справу до СБУ.
Пізніше Шевченківський райсуд закрив провадження щодо Татарова.
За даними Bihus.Info, справу Татарова закрили на початку повномасштабної війни.
6. Денис Комарницький
6 лютого 2025 року НАБУ та САП повідомили про викриття злочинної організації на чолі з Денисом Комарницьким, якого називали "смотрящим за Києвом".
За оцінками слідства, у результаті діяльності злочинної організації протягом 2023-2024 років з власності територіальної громади Києва незаконно виведено землю у центрі міста вартістю 11,6 млн грн.
Пізніше Комарницький втік до Австрії. За даними ЗМІ, його заочно арештували.
7. Анатолій Гунько
8 серпня 2023 року нардепа "Слуги народу" НАБУ та СБУ викрили на отриманні $85 тис. хабаря. Пізніше його виключили зі складу фракції "Слуги народу".
У березні 2025 року Гунька засудили до 7 років позбавлення волі.
8. Кирило Шевченко
6 жовтня 2022 року САП та НАБУ повідомили про підозру ексголові НБУ Кирилу Шевченку у справі про протиправну діяльність під час роботи головою правління державного АБ "Укргазбанк", яка призвела до збитків в сумі понад 206 млн гривень.
Того ж дня Верховна Рада звільнила Кирила Шевченка з посади. Суд заочно заарештував Шевченка. Наразі він переховується від слідства у Відні.
9. Микола Сольський
23 квітня 2024 року тодішнього міністра аграрної політики та продовольства Миколу Сольського НАБУ викрило на заволодінні державною землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн.
Тоді ВАКС обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту із альтернативою застави у 75,7 млн грн. Кошти було внесено і він вийшов на свободу. 5 травня Сольського звільнили з посади міністра.
10. Андрій Смирнов
У травні 2024 року колишньому заступнику глави ОП Андрію Смирнову НАБУ та САП повідомили про підозру у незаконному збагаченні на 15,7 млн грн. Щоб приховати своє майно, він оформив більшу його частину на рідного брата.
6 травня 2025 року за нього внесли заставу у розмірі 18 млн грн. Наступного дня НАБУ та САП повідомили, що завершили слідство.
11. Андрій Одарченко
Йому повідомили про підозру у спробі підкупу ексголови Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма.
Згодом стало відомо, що Одарченко втік з України. ВАКС оголосив його у міжнародний розшук. Його засудили до 8 років позбавлення волі.
12. Ірина Кормишкіна
У листопаді 2022 року було відкрито справу проти "слуги народу" Кормишкіної, якій подарували 20 млн грн та коштовний годинник. Як тоді повідомлялося, нардепка отримала в подарунок 14,4 млн грн. До цього їй подарували ще 5,3 млн грн та швейцарський годинник за 310 тис. грн, інкрустований 11 білими діамантами.
17 жовтня 2024 року САП повідомила нардепці про підозру.
У січні 2025 року ВАКС обрав запобіжний захід чоловікові "слуги народу" Кормишкіної у справі про незаконне збагачення - 15 млн грн застави і процесуальні обов’язки.
Згодом Кормишкіна подала заяву про складання депутатських повноважень.
У березні 2025 року ВАКС повідомив, що Кормишкіна та її чоловік визнали провину.
13. Сергій Кузьміних
Нардепа "Слуги народу" Сергія Кузьміних викрили В одержанні 558 тис. грн неправомірної вигоди 28 січня 2022 року.
Про підозру йому повідомила Генеральний прокурор 31 січня 2022 року. Після цього нардеп з різних причин почав уникати засідання ВАКС. Запобіжний захід йому все ж таки обрали за чотири місяці після викриття – наприкінці травня.
У липні 2022 року НАБУ і САП завершили розслідування. Справу передано до ВАКС.
14. Віктор Бондар
17 січня 2025 року НАБУ та САП повідомили про підозру нардепу Віктору Бондару. За даними слідства, нардеп разом зі спільником-підприємцем розробив схему постачання продукції для Укрзалізниці за завищеними цінами. Через це компанія зазнала збитків у розмірі понад 140 мільйонів гривень.
ВАКС відправив його під арешт із заставою у 100 млн грн.
Згодом після апеляції йому продовжили строк дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 75,7 млн грн.
15. Микола Задорожній
У липні 2024 року в САП заявили, що нардеп "Слуги народу" Задорожній вимагав 3,4 млн грн хабаря за неперешкоджання у проведенні ремонту водогону на Сумщині.
17 липня слідчий суддя ВАКС застосував запобіжний захід до народного депутата у розмірі 3 028 000 грн з покладенням відповідних процесуальних обов’язків.
16. Олександр Трухін
7 вересня 2022 року НАБУ і САП повідомили народному депутату України Олександру Трухіну про підозру в спробі підкупу співробітників поліції після ДТП у 2021 році.
17. Людмила Марченко
31 жовтня 2023 року НАБУ і САП завершили слідство за підозрою нардепки "Слуги народу" Людмили Марченко. За даними слідства, нардепка отримувала кошти за внесення даних ухилянтів у систему "Шлях".
Перший епізод, виявлений детективами, стосується отримання неправомірної вигоди у 6 тис. дол. Другий — отримання 5300 дол. Після отримання останнього "траншу" у 2800 дол. її з помічницею було викрито.
18. Ольга Стефанішина
16 липня 2025 року стало відомо, що САП відкрила кримінальне провадження проти Ольги Стефанішиної за підозрою у зловживанні владою.
Згодом там заявили, що САП зареєструвала кримінальне провадження, в якому перевірять причетність віцепремʼєр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України - міністерки юстиції України Ольги Стефанішиної до можливої корупції в АРМА.
19. Микола Чаус
9 серпня 2016 року суддя Миколу Чауса затримали співробітники НАБУ за одержання хабаря у розмірі $150 тис.
Пізніше він втік та був затриманий у Молдові. У 2021 році невідомі викрали Чауса та доставили в Україну.
3 серпня 2021 року НАБУ повідомило про затримання Чауса в лікарні "Феофанія".
У 2021 році Чауса засудили до 10 років позбавлення волі, проте згодом Апеляційна палата ВАКС зменшила строк до 8 років та 6 місяців.
14.06.2023 року Вищий антикорупційний суд оголосив вирок колишньому судді Дніпровського районного суду Києва Миколі Чаусу - 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади строком на 3 роки.
20. Олександр Юрченко
15 вересня 2020 року помічнику "Слуги народу" Олександра Юрченка повідомлено про підозру у пособництві в отриманні народним депутатом неправомірної вигоди.
Пресслужба САП повідомила, що Юрченку вручили підозру. Прокурори проситимуть суд відправити його в СІЗО з альтернативою застави в сумі 6,5 млн грн.
21. Артем Шило
У березні 2025 року САП завершила розслідування трьох епізодів корупційних злочинів на АТ "Укрзалізниця".
За даними прокуратури, до цих схем причетні колишній радник Офісу Президента Артем Шило та народний депутат Віктор Бондар.
Зазначається, що Шило та 5 інших учасників групи у 2022 році організували закупівлю трансформаторів для "Укрзалізниці" через компанію-прокладку з Болгарії, у результаті чого залучено збитків на суму 99,9 млн грн.
22. Інші нардепи
Зазначимо, що більшість депутатів, проти яких у Бюро відкривали провадження, проголосували за законопроєкт №12414 про ліквідацію незалежності НАБУ і САП 22 липня.
Джерело: https://censor.net/ua/r3564820 |
|
|
|
 |

|
2025-07-24 20:04 |
bilyuk
А де "загубили" соєвого депутата Алєксєєва  |
|
|
|
 |
bilyuk Забанено

|
2025-07-24 20:06 |
Без подолання корупції шлях України до ЄС буде закритий, - глава МЗС Фінляндії Валтонен
Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен вважає очевидним, що якщо Україна не продовжить боротьбу з корупцією, то її членство в ЄС буде неможливим.
Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на Yle.
Так, міністерка наголосила, що боротьба з корупцією стосується не лише питання членства в ЄС, а й майбутнього українців.
"Це майбутнє, заради якого українці працювали, про яке вони мріяли і яке, на жаль, їм доводиться захищати навіть зі зброєю в руках. Тобто боротьба з корупцією має тривати, і ми надамо їй всю необхідну підтримку", – додала Валтонен.
За її словами, членство в ЄС – це лише "вишенька на торті" у боротьбі з корупцією.
Джерело: https://censor.net/ua/n3565119 |
|
|
|
 |
lass25 Частий відвідувач

|
2025-07-24 20:14 |
"Слуга свавілля", "Русня вбиває – влада добиває": з якими плакатами виходили українці у містах проти закону про НАБУ і САП. ФОТОрепортаж
22 та 23 липня у низці українських міст відбулися акції протестів проти підписаного закону №12414 про ліквідацію незалежності антикорупційних органів НАБУ і САП. На вулиці виходили українці із різними плакатами –– позиціями щодо рішення керівництва.
Цензор.НЕТ зібрав добірку найвлучніших написів громадян України –– саркастичних, гострих, правдивих.
Так, 23 липня у Києві акція відбувалася біля театру імені Івана Франка, туди прийшли сотні людей.
Джерело: https://censor.net/ua/n3565112
 |
|
|
|
 |
bilyuk Забанено

|
2025-07-24 21:59 |
Суддя ВАКС звинуватив правоохоронців у несанкціонованому збиранні інформації щодо нього
Суддя Вищого антикорупційного суду звернувся до Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора України із повідомлення про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.
Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на пресслужбу ВАКС.
У повідомлені зазначено, що втручання здійснюється ймовірно з боку органів правопорядку та полягає в негласному несанкціонованому збиранні інформації щодо судді та його близьких осіб, як засіб тиску. Такі спроби тиску суддя ВАКС пов’язує із ухваленням ним як слідчим суддею низки судових рішень у кримінальних провадженнях, які викликали значний суспільний інтерес.
Суддя ВАКС акцентує, що спроби тиску відбуваються на фоні активної інформаційної кампанії з використанням різних інформаційних ресурсів, що спрямовані на дискредитацію його та ухвалених ним рішень у певних кримінальних провадженнях.
Джерело: https://censor.net/ua/n3565136 |
|
|
|
 |

|
2025-07-24 22:14 |
"Вважаю моє голосування помилкою. Готовий повернутись до сесійної зали", - депутат Штепа від Слуги Народу.
Дивіться, слуги вже починають забирати свої голоси назад))
Зараз ми побачимо від більшості депутатів, хто підтримав знищення НАБУ і САП, такі ж заяви.
Можливо, ми на шляху до більшої незалежності Ради.
https://t.me/oleksiihoncharenko/48564
Також депутат-слуга Тістик ось теж усвідомив, що голосування було неправильне. Це добре.
І таких ще більше. Я ж вам писав про чат слуг вчора)
https://t.me/oleksiihoncharenko/48565
Жан Беленюк теж усвідомив, що голосувати за цей закон - було неправильно.
Хороша тенденція.
https://t.me/oleksiihoncharenko/48572 |
|
|
|
 |
bilyuk Забанено

|
2025-07-24 22:17 |
"Змінимося або помремо": у Києві та низці міст України третій день протести проти закону про НАБУ та САП. ФОТОрепортаж
Увечері 24 липня у Києві та багатьох інших містах України третій день тривають масові акції протесту проти закону № 12414, що фактично ліквідовує незалежність антикорупційних органів НАБУ та САП.
Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на Суспільне, Громадське та Укрінформ.
У Києві люди закликають депутатів не зволікати та якнайшвидше ухвалити законопроєкт Зеленського про відновлення повноважень антикорупційних структур.
Люди вигукують: "Приймайте закон". Учасники протесту також вигукують "На фронті немає канікул", "Корупція вбиває" та "Ганьба".
Джерело: https://censor.net/ua/p3565138
систематична реклама одного ресурсу, видано ssTAss |
|
|
|
 |
Ваш часовий пояс: GMT + 2 Години
|