Як обрати NAS (Network Attached Storage)?

Нові коментарі

Нова тема   Відповісти
Сторінка:   попередня  1, 2
Автор Повідомлення
Bambulator 
Новенький

Востаннє: 03.01.25

2024-09-20 20:32  
ekz0rcyst
А ще про продуктивністьHappy
BeeBeeEight 
Частий відвідувач

Востаннє: 04.02.25

2025-01-10 19:37  
Теж підкину дровішок в цю тему.

Для торентів в мене вже понад 5 років працює система з самодільним NAS. На диво продемонструвала себе дуже круто, та я задоволений. Це звичайний комп’ютер. Чи декілька, в мене декілька.

Детальніше в спойлер закинув.
Детальніше

- Живуть на стриху приватного будинку. Температура там теж або холодно, або жарко, але влітку я не помітив, щоб було дуже жарко. Я вже не пам’ятаю скільки, спочатку дивився на показники, потім перестав.
- Можна встановлювати все що заманеться.

В мене стоїть серверний Linux, я все настроюю через ssh, але якщо взагалі ніяких знань немає, то можна встановити будь-яку систему, хоч Windows, хоч мінімалістичний якійсь Linux (Debian, наприклад).

Коли я не розбирався зовсім, то в мене до того ще років 5 працював мій старий комп’ютер, там була звичайна система (підійде люба з якою ви вмієте), до якої можна під’єднати дисплей, настроїти, та потім підключатись без дисплею (та навіть відяхи)

- по AnyDesk (аналог TeamViewer) з інтернету
- по VNC (щось подібне, але ще простіше) локально

Тоді буде графічна система кшталт скріншерінгу.

Зараз локально я ходжу по SSH + через веб-інтерфейс (Transmission). Ззовні підключаюсь по TailScale.

Я тестував різні системи:
- з суперстарим компом з 1 ГБ DDR1 пам’яті та якимось там дуже старим процесором. Нормально, працює. Але багато енергії жре, я його майже не вмикаю.
- Тестував з Raspberry Pi, всі крім першого працюють взагалі без проблем.
- Тестував з Intel Atom материнками (з олх за 300—500 грн навалом їх), теж взагалі без проблем.

В мене ці компи працюють виключно для торентів, не для особистих чи робочих задач.

Для торентів я навмисно тестував максимальний хлам, все працює без проблем. Для дисків, в мене є доступ купляти задешево (щось кшталт по 200 грн) забедовані диски 500..1000 ГБ. Поки що за весь час мені здається в мене один тільки помер. Загубив 1 ТБ фільмів, взагалі не шкода, все було з торентів, можна перекачати.

Тут історія не про 10 ТБ, але якщо треба дуже багато місця, то можна декілька поставити. Наприклад, в мене один під фільми, один під серіали, один під дитячі мультики. Це якщо є куди поставити таку «серверну» шафу чи декілька компів. В мене 3 старих системника стоять, зараз включаю лише один, коли дивимось щось, він й роздає одночасно. 24/7 поки що не кручу, поки проблеми з елекрикою.

Це може відрізнятись від вже інших комп’ютерних сетапів. Ну але якщо треба щось круте, то те саме: можна купити проста сучасну плату (Intel Atom або Intel Pentium дуже мало енергії їдять), нормальні дискі скільки хочеться, та це буде ще можливо дешевше ніж готовий NAS купляти. Там можна бавитись і в ZFS, і в RAID якій заманеться.

Але моя основна думка, що для торентів я тримаю окремі максимально дешеві комп’ютери, і здебільшого вони нормально себе показують. Якщо щось зламається — взагалі не шкода. І воно живе окремо від роботи та інших особистих задач.

Якщо немає місця, наприклад маленька квартира, то можна купити любий маленький одноплатник та під’єднати через китайський usb-sata перехідник диск для ноутбука, коштує а-ля 200..300 грн. Це трохи дорожче самого супердешевого варіанта, але все одно дешево.

Ці всі комп’ютери мають UPnP-сервер, з якого в локальній мережі можна дивитись. Тобто жодний з ціх комп’ютерів нічого не програє, це ж NAS. Програється медіа на телевізорах чи iPad-ах, чи смартфонах, чи ноутбуках. На сучасних телевізорах можна поставити або Kodi, або проста дивитись з мережі (не-смарт тв бачить такі комп’ютери). На смартфонах-планшетах VLC плеєр класна впорається зі всім (айфони-айпади), або якщо Android то теж можна Kodi встановити. На комп’ютерах та ноутбуках або VLC, або Kodi.

То мої поради для тих, хто хоче качати та роздавати. Для приколів рівня бекапи, важливі дані та решта — це все класно, але вже зовсім про інше. Там вже можна бавитись в homelab, але це окрема тема.

Також, окремо скажу, що якщо не маєте потреби створювати дуже великі об’єми даних, то можна купити бушний комп рівня мак-міні. Або аналоги, неттопи називаються. Я бачив на олх дуже багато варіантів до 4 тис грн, сто баксів, але для мене це вже закруто для торентів. Там такі компи є, що для домашнього можна поставити, мені такого для всіх задач вистачить + 4К дисплей ганяти.

Тут по факту любий старий комп впорається, аби було де його поставити, та щоб він не заважав. Тим в кого свої будинки, напевно взагалі не мало б бути проблемою.

Ще в мене довгий час використовувався дуже старий ноутбук з вбитою батареєю та екраном. Якщо там є дисковод, то викинути, замість нього поставити ще один диск, по факту маємо маленький комп за три копійки, з двома дисками, якщо взяти по 1 ТБ, то вже 2 ТБ. Досить багато всього можна накачати. Якщо дуже заморочитись, можна зібрати а-ля серверну шафу зі старих ноутбуків з олх, думаю по 500..1000 грн реально знаходити, без дисків. Але це для тих, кому хочеться бавитись. Але ноут не буде сам вмикатись (або я не вмію). Старий комп на Intel Atom в мене вміє сам вмикатись коли зникає енергія. Також вміє Wake-on-LAN, тобто я можу хоч з айфону ввімкнути (через додаток з AppStore).

Це все може керуватись через Shortcuts з айфону, там можна ввімкнути SSH. Я зробив кнопки на всі потрібні дії, відчувається що в мене крута система, а не гімно за 300 грн, що я купив побавитись, а воно вже років 5 не може вмерти, та й не планує судячи з всього. Потреби в UPS взагалі не бачу, бо він буде напевно дорожче за це залізо. Поки що через майже три зими блекаутів прожила система, й нічого ще не зламалось. Хоча це залізо не є дорогим та надійним, мені здається. Проста якщо щось згорить — ну і пофігу, поміняю. Щодо даних, ну я не знаю, я не помітив, щоб щось сталось.
Ваш часовий пояс: GMT + 2 Години

Нова тема   Відповісти Сторінка:   попередня  1, 2